CLAFOUTIS Z JAGODAMI

CLAFOUTIS Z JAGODAMI

Do ciasta tradycyjnie wybierano wiśnie, ale równie dobrze smakują połączenia z innymi owocami. Jagody, czereśnie, wiśnie czy śliwki idealnie sprawdzą się pod pierzynką z clafoutis. Nie bój się pestek, to właśnie one nadają potrawie niezwykły smak i aromat! Mój Ulubiony przygotował wersję wzbogaconą o puszysty twarożek bez konserwantów, który jeszcze bardziej podkreśli delikatny smak tej słodkości. Pamiętaj, że clafoutis najlepiej smakuje na ciepło, lekko oprószone cukrem pudrem. Pychota!

 

Składniki:

• 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
• 150 ml mleka
• 2 jajka
• 50 g mąki
• 50 g cukru pudru
• 250 g jagód lub borówek amerykańskich
• masło do natłuszczenia foremek

Przygotowanie:

•4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmaruj masłem.

•Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksuj na gładką masę.

• Przelej do foremek, na wierzchu ułóż owoce.

• Zapiekaj ok. 20 minut w 190 stopniach C.

• Podawaj na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

 

Udostępnij:
0