Kawa ze świąteczną nutą

Kawa ze świąteczną nutą

Zbliża się magiczny czas świąt, podczas którego możesz też poczuć magię i pełnię kawowych napojów. Nie musisz liczyć tylko na kawiarniane zimowe propozycje. Kawę w świątecznym klimacie, pełną smaku i aromatu świeżo zmielonych ziaren, możesz wyczarować też w domu. Wystarczy, że do kubka kawy dodasz szczyptę świąt dzięki odpowiednio dobranym dodatkom.
Świąteczne przyprawy, które dobrze komponują się ze smakiem kawy to: cynamon, miód, goździki i imbir. Podstawą każdego kawowego napoju, pozostaje jednak espresso, dlatego tak ważne, by było ono odpowiednio przyrządzone. Zapewni Ci to ekspres Saeco PicoBaristo, w którym możesz wybrać kawę o parametrach dokładnie takich jak lubisz. W dodatku Saeco wykorzystuje trwałe młynki ceramiczne, które są gwarancją przygotowania znakomitego espresso. Dzięki ich 10 stopniowej regulacji możesz cieszyć się aromatem kawy, jaki lubisz najbardziej.  

W ekspresie Saeco PicoBaristo możesz przygotować szeroki wybór kaw za dotknięciem jednego przycisku. Dzięki wyjątkowej funkcji karafki na mleko wyposażonej w chronioną patentem technologię Latte Perfetto możesz cieszyć się też idealną warstwą pianki. Po dodaniu słodkich składników wyczarujesz prawdziwą świąteczną kawą w swoim domu. Wypróbuj proste przepisy na świąteczne napoje kawowe i znajdź swój ulubiony.

Świąteczne Latte

Pierwsza propozycja to latte z miodem, cynamonem i goździkami, które niesamowicie kojarzą się ze świętami. Przygotuj espresso i przelej je do szklanki lub dużego kubka. Następnie dodaj 1-2 łyżki miodu (najlepiej nieskrystalizowanego, aby lepiej połączył się z innymi składnikami), 1 porcję syropu cynamonowego albo 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i ok. 5 goździków. Składniki należy ze sobą połączyć, mieszając kilkukrotnie. Na koniec uwieńcz napój warstwą spienionego mleka.

Kawa z korzenną nutą

Kolejny przepis to imbirowa, krzepiąca kawa, która sprawdzi się idealnie, gdy na dworze panuje mróz. Do jej przygotowania niezbędne będą: 2 szczypty imbiru, 2 łyżeczki miodu, epresso, 100 ml mleka i szczypta cynamonu.  Na początku wlej do kubka lub szklanki miód i utrzyj go z imbirem. Następnie dodaj dwie porcje epsresso, a na wierzch około 100ml spienionego mleka. Całość posyp do smaku cynamonem. Połączenie cynamonu i imbiru ma właściwości silnie rozgrzewające, a nawet może przeciwdziałać przeziębieniom.

Ciasteczkowa Latte

Święta to także ciasteczka i pierniczki, a te potrafią dodać kawowemu napojowi uroku. W tym przepisie oprócz kawy, ciasteczek i mleka przyda Ci się także syrop. Do szklanki wlej syrop Ciasteczko czekoladowe. Następnie spień mleko i przelej je delikatnie po łyżce do szklanki i dodaj świeżo zaparzone espresso. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i posyp całość pokruszonym ciasteczkiem lub pierniczkiem do ozdoby.
 

Udostępnij:
0