Wspaniałe i lecznicze właściwości miodów

Wspaniałe i lecznicze właściwości miodów
MIÓD GRYCZANY uzyskiwany jest z nektaru kwiatów gryki, jest nie do pomylenia z inną odmianą miodów. Jego lecznicze właściwości są znane na całym świecie. W odróżnieniu od innych miodów, zawiera on substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne, dlatego jest polecany osobom chorującym na serce, bądź choroby układu krwionośnego np. miażdżycę.  Miód działa dodatkowo odkażająco na wątrobę. Dla osób które walczą z osłabieniem, z anemią i niedokrwistością  – miód gryczany pomaga w leczeniu niedokrwistości powstałej na skutek niedoboru żelaza. Jeśli marzniemy również będzie on dla nas idealną receptą.
 
MIÓD LIPOWY pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Ma jasnożółtą barwę i ostry smak, z wyczuwalnym posmakiem lipy. Z szerokiej gamy właściwości miodu lipowego, szczególnie ceni się te wspomagająceleczenie przeziębienia i grypy. Miód lipowy ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.
 
MIODY SPADZIOWE powstają ze spadzi, która osadza się na igłach i liściach drzew iglastych. Spadź jest dla pszczół rodzajem pokarmu, dlatego zbierają ją i przetwarzają na miód. Różni się on smakiem i zapachem oraz właściwościami. Działa on również dobroczynnie na dolne drogi oddechowe i choroby serca, ale poza tym pomaga uspokoić nasze skołatane nerwy, lecząc nawet nerwice. Nasz przewód pokarmowy również może na tym skorzystać – jeśli mamy problemy z zaparciami i biegunkami, miody spadziowe powinny pomóc nam się z nimi uporać, a przynajmniej ograniczyć – jednak wszystko zależy od regularności ich spożywania.
 
MIÓD WRZOSOWY uzyskiwany jest z kwiatów wrzosu. Ma barwę ciemnobrunatną, po skrystalizowaniu pomarańczową. charakteryzuje się ostrym, gorzkim smakiem. Lecznicze właściwości miodu wrzosowego wykorzystywane są głównie przy schorzeniach układu moczowego, kamicę nerkową, zapalenia jelit i biegunkę. Ze względu na antyseptyczne właściwości, po miód wrzosowy warto sięgnąć w stanach zapalnych jamy ustnej.
 

MIÓD WIELOKWIATOWY powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin rosnących w pobliżu pasieki. W zależności od tego, z których kwiatów powstaje, taką nazwę otrzymuje dany miód. Miód wielokwiatowy polecany jest na stany alergiczne dróg oddechowych, które pojawiają się często z okresem wiosennym, kiedy wiele roślin zaczyna swoje pylenie. Dodatkowo podczas dużego wysiłku fizycznego czy psychicznego miody dodadzą nam energii, wspomagając nasz organizm w trudnych okresach. Miód wielokwiatowy działa również rewelacyjnie na serce i naczynia krwionośne – zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność serca.

MIÓD RZEPAKOWY pozyskiwany z kwiatów rzepaku jest słodki, ale z gorzkawą nutą i odznacza się słomkowym kolorem. Zawiera olejki eteryczne, goryczki, witaminy, aminokwasy i dużą ilość glukozy. Bardzo szybko ulega krystalizacji, pod której wpływem staje się niemal biały. Miód rzepakowy ma właściwości detoksacyjne, jest łagodny dla wątroby. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.

 

Udostępnij:
0