Wspaniałe właściwości przypraw w odchudzaniu

Wspaniałe właściwości przypraw w odchudzaniu

Imbir dzięki olejkom eterycznym oraz ostremu olejkowi imbirowemu wspaniale stymuluje przemianę materii. Ma szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków, zwłaszcza w preparatach modelująco-wyszczuplających, ponieważ pobudza krążenie oraz przyspiesza spalanie tłuszczu, a co za tym idzie cudownie wspomaga walkę z cellulitem. Imbir odświeża nie tylko ciało ale i umysł, ponieważ m.in poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu wpływa na naszą pamięć oraz koncentrację. Dodatkowym atutem jest to,i iż imbir naturalnie stymuluje organizm do wydzielania endorfin, dzięki czemu sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi i poprawia nastrój oraz samopoczucie.

Chili jest wspaniałym sprzymierzeńcem w odchudzaniu, ponieważ zawiera alkaloid – kapsaicynę, która stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, przyśpieszając przemianę materii. Z uwagi na to, że produkcja ciepła pochłania mnóstwo energii, kapsaicyna należy do bardzo skutecznych pogromców kalorii. Jej działanie w organizmie utrzymuje się nawet do 30 minut. Przykład wpływu papryczki chili na tłumienie apetytu przedstawiono w artykule opublikowanym w 2001 roku w British Journal of Nutrition, w którym stwierdzono, że badani, którzy jedli papryczki chili, potrzebowali o 956 kalorii mniej do uzyskania niezbędnej energii w porównaniu do grupy, która przyjmowała placebo. Należy jednak uważać i nie przesadzać, ponieważ można podrażnić błonę śluzową żołądka. Chili ma nie tylko ostry smak, ale czasem powoduje uczulenie, więc należy wprowadzać ją do menu stopniowo. Ostry smak chili może złagodzić natka kolendry lub pietruszki, które także wspomagają procesy trawienia.

Cynamon to najstarsza przyprawa świata. Z powodzeniem zaspokaja apetyt na słodycze oraz pomaga w walce z niechcianymi kilogramami. Stosuje się go również w przypadku chęci poprawy trawienia. Jest więc idealny dla osób, które borykają się z problemami żałądkowo-jelitowymi takimi jak: zespół jelita drażliwego, candida, dysbioza, kurcze żołądka i niestrawność. Kolejna zaleta cynamonu jest taka, że to bardzo silny antyoksydant, który przeciwdziała procesom starzenia zachodzącym w naszym organizmie i dba o prawidłową pracę układu nerwowego oraz dobry stan skóry. Ponadto cynamon poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki mają więcej tlenu i składników odżywczych. Skutkuje to rozjaśnieniem umysłu, lepszym zapamiętywaniem, silniejszą koncentracją oraz poprawą pamięci wzrokowej.

Dodatkowo warto sięgać także po takie przyprawy jak czarny pieprz, kmin rzymski, kardamon i kurkumę. Również pobudzają one przemianę materii i przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej. 

Udostępnij:
0