ZIELONE NALEŚNIKI Z BĄBELKAMI

ZIELONE NALEŚNIKI Z BĄBELKAMI

Składniki:

CIASTO

• 170 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• 200 ml wody Jurajskiej, gazowanej
• szczypta soli
• łyżka oleju
• 1/2 pęczka natki, posiekanej
• garść liści bazylii, posiekanej

 

FARSZ

• ok. 200 g marchwii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
• szczypta cynamonu
• ok. 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
• łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
• ok. 200 g kalafiora, różyczki
• 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 3 łyżki masła
• sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

• Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw by „odpoczęło”.

• Warzywa ugotuj osobno w osolonej wodzie, odcedź, do każdego dodać po łyżce masła.

• Marchew zmiksuj z cynamonem.

• Groszek 
z miętą.

• Kalafior z gałką.

• Doprawić purée solą i pieprzem.

• Usmaż naleśniki  na rozgrzanej patelni 
(z odrobiną oleju lub klarowanego masła).

• Posmaruj je farszem i zawiń w rulony.

 

Udostępnij:
0