14 PORAD NA PACHNĄCE ŚWIĘTA

14 PORAD NA PACHNĄCE ŚWIĘTA

RADA 1/
Jeśli chcesz, by dom szybko wypełnił się miłym aromatem, do ustawionego na 50 stopni piekarnika włóż gałązki rozmarynu, liści laurowych albo ziarenka kawy. Pod wpływem ciepła uwolnią się z nich olejki eteryczne.

RADA 2/
Na parapetach postaw świeże zioła w donicach lub zasuszone bukiety. Drzwi wejściowe niech przyozdobi wieniec z gałązek sosny i zasuszonych plasterków cytryny.

RADA 3/
Do niewielkich poduszeczek wsyp ulubioną mieszankę ziół. Włóż je do szuflad komody z pościelą, ręcznikami, na półki szaf z ubraniami i bielizną. Nie dość, że będą ładnie pachniały, to jeszcze odstraszą mole, które nie znoszą lawendy, rumianku i rozmarynu.

RADA 4/
Wieszak na ubrania męża możesz obszyć materiałem i wsypać do pokrowca rozdrobnioną pysznogłówkę, subtelnie pachnie wodą kolońską.

RADA 5/
Starą szafę odświeżysz, przecierając półki wodą z octem (na pół litra wody jedna łyżka octu) i wstawiając do niej talerzyki z rozgniecionymi goździkami.

RADA 6
Brzydki zapach pochłonie też mieszanka wysuszonych plasterków pomarańczy, cytryny, goździków i sypanej zielonej herbaty.

RADA 7/
Przy łóżku powieś woreczki z lawendą lub chmielem, działają uspokajająco i nasennie. Łatwo je zrobić, wystarczy do płóciennego woreczka nasypać ziół i obwiązać wstążeczką.

RADA 8
Płaskie poduszeczki z ulubionymi ziołami możesz przewiesić przez oparcia kanapy, fotela lub krzesła. Pocierane głową będą intensywnie pachniały.

RADA 9/
Woreczki z ziołami włóż między książki lub przywiąż do lampy.

RADA 10/
Aby wprowadzić świąteczny nastrój, na stole połóż laski cynamonu, gwiazdki anyżu, pomarańcze nadziewane goździkami. Wyglądają atrakcyjnie i pachną Bożym Narodzeniem.

RADA 11/
Możesz też piłeczkę pingpongową zanurzyć w bezzapachowym kleju i obsypać płatkami róży, pociętą drobno skórką wysuszonej pomarańczy lub cytryny. Takie pachnące rękodzieło można położyć na ozdobnej misie.

RADA 12/
Gdy przyjdą goście, poczęstuj ich herbatą na podkładkach wypełnionych ślazem piżmowym i pokruszonymi liśćmi laurowymi, kawę na podkładkach z rozdrobnionymi w moździerzu goździkami i kardamonem. Podkładki łatwo zrobić. Wystarczy zszyć dwa płócienka o wymiarach 15×15 cm, wypełnić w środku watoliną, nasypać zioła i przeprasować.

RADA 13
Przykrych kuchennych zapachów, np. po smażonej rybie, pozbędziesz się gotując na małym ogniu w niewielkiej ilości wody miętę, pieprz, goździki i majeranek. Nieprzyjemną woń przepędzi również kawa, skórka z cytryny lub pomarańczy podgrzane na blaszce w piekarniku.

RADA 14
W niewielkiej ilości wody, na małym ogniu pod przykryciem gotuj rozmaryn z lawendą. Po 15 minutach wywar dokładnie odcedź, by nie było w nim kawałków gałązek. Ostudź i dodaj do ostatniego płukania ubrań, ręczników, pościeli czy obrusów. Wywar nadaje się do pralki automatycznej.

Tekst RB
Zdjęcia Shutterstock

Udostępnij:
0