3 pomysły na zdrowe i wartościowe śniadanie.

3 pomysły na zdrowe i wartościowe śniadanie.

 

Niemniej, nie musisz go jeść zaraz po przebudzeniu. Nie musisz również dbać o to, żeby to był największy posiłek w ciągu dnia. Nie musisz jeść owsianki z owocami, bo tak jest najzdrowiej… Nie musisz również rezygnować z jajek czy pieczywa…

Do czego zmierzam? Śniadanie powinno być zbilansowane, zdrowe i wartościowe – to fakt! Ale to, co zjesz, o której godzinie i w jakiej ilości – powinno być w 100% dostosowane do Twojego trybu dnia, godzin pracy czy chociażby tego, co Ci najbardziej smakuje.

Przygotowałam dla Ciebie 3 propozycje śniadaniowe. Wszystkie łączy kilka elementów – są zdrowe, pełnowartościowe i przede wszystkim, pyszne! Spróbuj wszystkich albo wybierz te, które najmocniej trafiają w Twoje kubki smakowe.

 

SZAKSZUKA Z MANGO

SKŁADNIKI:

• 3 jajka

• 1 dymka

• pół puszki pomidorów

• 50g mango

• 5g oliwy z oliwek

• 20g szynki parmeńskiej

• sól, pieprz, kmin rzymski, szczypta wędzonej papryki i cynamonu, zielona część dymki

Na oliwie podsmaż poszatkowaną drobno cebulę. Po chwili dodaj mango pokrojone w kostkę i podduś tak, żeby cebula i mango zmiękły. Wlej pomidory z puszki i na małym ogniu duś kilka minut, aż odparuje nadmiar wody. Całość przypraw. W 3 miejscach zrób niewielkie dziury i wbij w nie jajka. Smaż 2-3 minuty, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Gotową szakszukę posyp cebulką i ułóż kawałki szynki

Całość: 401 kcal – 29.4g białka – 24.2g tłuszczów – 18.6g węglowodanów

 

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI (10 placków):

• 25g drożdży świeżych lub 7g suszonych

• 100g letniej wody

• 3g cukru

• 60g mąki pszennej

• 20g mąki jaglanej

• 20g mąki żytniej razowej (wszystkie mąki można zmienić np. na orkiszową jasną)

• 300g jabłek

• 1 jajko

• 100g jogurtu naturalnego

• 5g oleju rzepakowego

• cynamon, aromat waniliowy, słodzik

Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 15-20 minut, aby zaczęły pracować. Zwiększą swoją objętość i powstanie pianka. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie – połącz z drożdżami i odstaw na kolejne 30-40 minut. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie, smażymy racuchy! Patelnię posmaruj olejem – robię to przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego i smaż niewielkie racuchy.

1 placek: 71.5 kcal | 2.3g białka | 11.4g węglowodanów | 1,4g tłuszczu

 

KANAPKI Z DODATKAMI

SKŁADNIKI:

• 80g chleba żytniego

• 40g hummusu naturalnego

• 20g sera koziego

• 20g szynki parmeńskiej

• 1 jajko

• 80g figi

• 3g nasion słonecznika

Kromki chleba posmaruj hummusem. Na jedną wyłóż ser kozi, jajko sadzone lub gotowane w koszulce i plasterki figi. Na drugą wyłóż szynkę parmeńską, plasterki figi i nasiona słonecznika.

Całość: 565 kcal | 26.5g białka | 25.1g tłuszczów | 61.1g węglowodanów

 

Po kosmetyki zapraszamy do naszego sklepu faceandlook.com

Udostępnij:
0