Buraki : Jeśli wiesz, jak bardzo mogą poplamić Twoje ubranie, wystarczy wyobrazić sobie, co mogą zrobić z Twoimi zębami. Aby zminimalizować przebarwienia, natychmiast umyj zęby po zjedzeniu buraka.
Czerwone wino : Nawet niewielkie ilości tego alkoholu pozostawiają na zębach wyjątkowo ciemny, trudny do usunięcia osad.
Jagody : To soczyste i pożywne owoce, bogate w kolorowe pigmenty, które mogą przywierać do szkliwa i pozostawiać osad na zębach .
Kawa i herbata : Niezależnie od tego, czy rozpoczynasz dzień od filiżanki cappuccino, czy od kubka herbaty, nadmierne ilości Twojego ulubionego gorącego napoju mogą powodować przebarwienia. Pigmenty w nich zawarte mogą poplamić zęby na żółto.
Krakersy : Większość krakersów wykonane jest z rafinowanych węglowodanów, które zamieniają się w cukier i przyklejają się do szkliwa, stając się żerowiskiem dla bakterii powodujących przebarwienia.
Ocet balsamiczny : Jest głęboko napigmentowany i pełen kwasu, który osłabia i uszkadza szkliwo. Postaraj się ograniczyć jego spożycie tylko do dressingu do sałatek – warzywa tworzą barierę, która sprawia, że ocet w mniejszym stopniu barwi Twoje zęby.
Papierosy : Osoby palące często mają zżółknięte zęby i nieświeży oddech, dlatego jeśli palisz papierosy, stosuj pastę do zębów i płyn do płukania ust przeznaczone dla palaczy.
Pikle : Niestety, kwaśny smak marynowanych ogórków jest spowodowany dużą zawartością kwasów, które naruszają swoje szkliwo i są przyczyną przebarwień.
Sos pomidorowy : Spożywaj sos pomidorowy i ketchup z umiarem – pomidory są bardzo kwaśne i kolorowe, a przez to mogą spowodować przebarwienia i erozję szkliwa.