Beta-karoten to czerwony, żółty lub pomarańczowy barwnik, który naturalnie występuje w produktach roślinnych o takich kolorach, czyli w marchewce, papryce, morelach, brzoskwiniach, pomarańczach czy dyni. W organizmie człowieka jest on przekształcany w witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Beta-karoten jest więc pro-witaminą, która pod wpływem odpowiednich reakcji, może stać się istotnym dla organizmu składnikiem odżywczym. Dodatkowo beta-karoten sam w sobie ma wiele korzystnych znaczeń dla naszego funkcjonowania zarówno w kontekście zdrowotnym, jak i urodowym.
Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie marchewki lub picie soku marchewkowego poprawia koloryt skóry. Jej barwa staję się brzoskwiniowa, a jednocześnie bardziej odporna na negatywne działanie zbyt dużej ilości promieni UV. Dostarczanie beta-karotenu od wewnątrz, chroni skórę przed negatywnym działaniem słońca m.in. neutralizując działanie destrukcyjnych wolnych rodników, które mogą przyspieszać procesy starzenia się skóry.
Spożywanie w okresie silnego nasłonecznienia produktów bogatych w beta-karoten zabezpiecza skórę również przed plamami i przebarwieniami, które w naturalny sposób powstają w wyniku zmian melanocytów. Aby jednak beta-karoten mógł być wykorzystany przez organizm człowieka, produkty bogate w tę prowitaminę powinny być spożywane w „towarzystwie” tłuszczy. Jeśli więc przygotowujemy surówkę z marchewki warto do niej dodać niewielką ilość śmietany lub jogurtu, do zupy dyniowej możemy dodać łyżkę oleju z pestek dyni, a pieczona lub grillowana papryka świetnie się komponuje z niewielką ilością oliwy.
Zaletą beta-karotenu naturalnie pochodzącego z żywności jest to, że nie można go przedawkować. Organizm jest w stanie przetworzyć go w witaminę A tylko w takich ilościach, w jakich go potrzebuje, aby wspomóc odporność, poprawić procesy widzenia, czy zadbać o prawidłową strukturę włosów i paznokci. Nie ma więc obawy, że nadmierne spożycie warzyw i owoców bogatych w ten składnik spowoduje uszczerbek na naszym zdrowiu.
Beta-karoten to bardzo silny antyoksydant, którego regularne spożywania może wspomóc organizm w zabezpieczeniu organizmu przed rozwojem niebezpiecznego nowotworu skóry, jakim jest czerniak. Spożywanie beta-karotenu powinno być jednak wsparte zewnętrzną ochroną skóry, również preparatami z jego wysoką zawartością.
SPĘDŹ LATO W TOWARZYSTWIE OLEJKU MARCHEWKOWEGO DIADERMA
Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu olejek marchewkowy Diaderma poprawia koloryt skóry oraz pogłębia i utrwala opaleniznę. W naturalny sposób zwiększa wydzielanie pigmentu, nadając skórze ciepły i złocisty odcień. Chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz neutralizuje wolne rodniki. Redukuje zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu. Intensywnie odżywia, nawilża oraz natłuszcza skórę. Szczególnie polecany dla skóry zmęczonej i wysuszonej kąpielą, opalaniem czy sauną.
OLEJEK MARCHEWKOWY DIADERMA: cena ok. 30 zł/30 ml.