Bombonierka z pralinkami ombre na Dzień Kobiet – przepis!

Bombonierka z pralinkami ombre na Dzień Kobiet – przepis!

Bombonierka z pralinkami ombre ze śliwkami kalifornijskimi

Przepis na 20 pralinek
Czas przygotowania: 3 godziny (+10 godzin namaczania)

Składniki:
2-3 śliwki kalifornijskie
ok. 80 ml rumu
250 g białej czekolady
60 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki miękkiego masła
liofilizowany burak
cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia 
 
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie namaczamy w rumie przez minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę.
Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka tak, by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, aż masa zgęstnieje.
Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda, formujemy pralinki (kuleczki) i wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Część cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudełku.


fot. materiały prasowe

 
Udostępnij:
0