Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 20 dkg twarogu
• 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
• 3 łyżki płatków migdałów
• papier do pieczenia
• 1 jajo
Pasta ze śliwek:
• 15 dkg śliwek kalifornijskich
• 3 łyżki soku z pomarańczy
• skórka otarta z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
• Śliwki kalifornijskie zalewj wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut.
• Następnie wylej z nich wodę, dodaj sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy.
• Całość zmiksuj w blenderze na jednolitą masę.
• Zimne ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia, rozsmaruj na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostaw na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziesz go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka).
• Warstwę pasty śliwkowej posyp obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.
• Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwiń w stronę boku z pozostawionym paskiem.
• Końcówkę bez dodatków lekko zwilż wodą i sklej, dokładnie zakańczając rulon.
• Tak przygotowane ciasto przekłóż na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu potnij go na ok. 2 cm odcinki.
• Ciastka ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 – 50 minut. Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.