BUŁECZKI ŚLIMAKI Z PASTĄ ZE ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH, TWAROGIEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

BUŁECZKI ŚLIMAKI Z PASTĄ ZE ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH, TWAROGIEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Składniki:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 20 dkg twarogu
• 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
• 3 łyżki płatków migdałów
• papier do pieczenia
• 1 jajo

Pasta ze śliwek:

• 15 dkg śliwek kalifornijskich
• 3 łyżki soku z pomarańczy
• skórka otarta z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

• Śliwki kalifornijskie zalewj wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut.

• Następnie wylej z nich wodę, dodaj sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy.

• Całość zmiksuj w blenderze na jednolitą masę.

• Zimne ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia, rozsmaruj na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostaw na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziesz go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka).

• Warstwę pasty śliwkowej posyp obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.

• Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwiń w stronę boku z pozostawionym paskiem.

• Końcówkę bez dodatków lekko zwilż wodą i sklej, dokładnie zakańczając rulon.

• Tak przygotowane ciasto przekłóż na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu potnij go na ok. 2 cm odcinki.

• Ciastka ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 – 50 minut. Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.
 

 

 

Udostępnij:
0