Face&Look > ZDROWIE > Ciasta i ciasteczka na święta

Ciasta i ciasteczka na święta

Wcale nie uważamy, że temat o ciastach w dziale Zdrowie to nieporozumienie - w końcu w czekoladzie i kakao są zdrowe antyoksydanty i flawonoidy, w bakaliach wiele pożytecznych mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. A w dodatku po zjedzeniu różnych słodkości nasz organizm wytwarza serotoninę, czyli hormon szczęścia. Święta bez ciast i ciasteczek? To by nie mogło się wydarzyć Smile

Ciasto makowe z cukrem pudrem

Składniki na kruchy spód: 100 g mąki kukurydzianej firmy Kupiec, 100 g mąki pszennej, 100 g masła, 50 g cukru, 1-2 łyżki zimnej wody, 1/4 łyżeczki kurkumy

Składniki na masę makową: 200 g gotowej masy makowej z bakaliami, 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec, 2 łyżki stopionego masła, 50 g rodzynek, 50 g płatków migdałowych, 50 g skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę Następnie wyłożyć ciastem dno i boki kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wszystkie składniki na masę makową połączyć razem i wyłożyć na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Posypać cukrem pudrem firmy po wyjęciu z piekarnika. 


Kruche ciasteczka orzechowe
(przepis Roberta Wojnarowskiego, szefa restauracji Sowa & Przyjaciele)

Składniki: 0,4 kg mąki pszennej, 0,25 kg masła, 150 g cukru pudru, 50 g mąki ziemniaczanej, 150 g orzechów laskowych, 100 g orzechów brazylijskich, 1 jajko, skórka otarta z limonki

Przygotowanie: Orzechy wysypujemy na blaszkę i pieczemy około 5 min. w temp. 190°C. Zsypujemy na kuchenną ściereczkę i dokładnie obieramy ze skórek. Masło ubijamy z cukrem pudem. Przestudzone orzechy miksujemy na mączkę orzechową za pomocą blendera. Do ubitego masła z cukrem dodajemy kolejno mąkę ziemiaczaną i pszenną, zmielone orzechy, jajko i skórkę z limonki, szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki wielkości wiśni i układamy na papierze do pieczenia w odstępach około 1,5 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu chwilkę studzimy, aż nabiorą mocno orzechowego aromatu.


Składniki: 170 g masła w temperaturze pokojowej, 3/4 lub 1 szklanka (ok. 200 g) cukru trzcinowego Demerara Sante, 1 duże jajko, 3/4 szklanki (ok.185 g) masła orzechowego Sante, 260 g (ok. 2 szklanek) mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu Sante, naturalny aromat wanilii, 1/2 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów oraz sezamu

Przygotowanie: W misce albo w mikserze wymieszaj ze sobą masło i cukier, aż staną się puszyste (ok. 2-3 minut). Dodaj jajko, masło orzechowe i naturalny aromat wanilii.
W innej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do mieszanki z masłem orzechowym i wymieszaj na jednolite, miękkie ciasto. Włóż je do foliowego woreczka i umieść w lodówce na ok. 1 godzinę. Z ochłodzonego ciasta uformuj w dłoniach równie kulki o średnicy ok 2,5 cm (możesz je odmierzyć łyżeczką od herbaty).

Kulki układaj w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniataj je z wierzchu delikatnie widelcem, by uformować płaskie ciastka z odciśniętą kratką. Uwaga: Dodatkowe orzechy, migdały lub sezam można wgnieść w ciasto lub udekorować nimi ciasteczka -  w zależności od naszej fantazji.Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka ok. 10 minut, aż staną się lekko rumiane.



Ciasto mandarynkowe

Składniki: 130 ml soku pomarańczowego, 45 ml ciemnego rumu, 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry, 4 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy, 85 g Cukru pudru trzcinowego Diamant, 190 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g Cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant, 85 ml mleka, 1 duże żółtko, 3 duże białka w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i resztę cukru pudru trzcinowego, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie, dodając stopniowo pozostały cukier, ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem, ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

W międzyczasie rozgrzać rondel po karmelu, dodać ostatnią łyżkę masła oraz pozostały sok pomarańczowy i rum, zagotować i zredukować do konsystencji syropu. Po wyciągnięciu ciasta, polać syropem i podawać z bitą śmietaną.


Piernik z kawą zbożową i powidłami śliwkowymi
(przepis Roberta Wojnarowskiego, szefa restauracji Sowa & Przyjaciele)

Składniki: 125 g masła, 250 g (1 szklanka) brązowego cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 4 łyżeczki powideł śliwkowych, 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki), 250 ml (1 szklanka) mleka, 2 jajka, 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, 1 słoik powideł śliwkowych

Składniki na polewę: 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30-36 proc.), 1 łyżka kawy zbożowej, 100 g mlecznej lub gorzekiej czekolady

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Formę keksową o wymiarach 12x25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką. 

W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo makę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.

Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45-50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie przekroić na pół i przełożyć powidłami.

Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Przed nałożeniem na piernik polewę trzeba ostudzić.

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Yoanne91

Cisto mandarynkowe <3
Ma święta mamy już sprawdzone ciasta i ciasteczka, które pieczemy, ale to powyższe chętnie wypróbuję;)

malenka.

Podoba mi się ten ostatni przepis na piernik. Chyba zapiszę sobie do wypróbowania "na później" Smile

bozenkaxxj

moja rodzina nie przepada za słodyczami, ciasteczek nie piekę, jedynie orzeszki dla wszystkich znajomych wokoło (formę kupiłam na allegro) są pyszne.
Ciasta piecze - najlepsze pod słońcem - siostra i mama

francesca

Mmmmm pychotka. Ja powinnam jeść bezglutenowe, ale coś czuję, że sobie pofolguję Biggrin

wilma74

Świetne przepisy z pewnością wypróbuję Smile W piątek piekłam pierniczki a dekorację zostawiłam dzieciom.Mam jeszcze w planie makowiec,dwa serniki,orzechowe i 3 bit. Smile

helena1254

przepisy super mam ochotę wypróbować ciasteczek z orzechami:)

asienka250492

Ciasto mandarynkowe smacznie wygląda,chyba zapiszę sobie ten przepis do jakiegoś notesiku:) Na święta u mnie w domu ciasta są pieczone zawsze...W tym roku jedynie zabraknie ciasteczek lub orzeszków.

angel3312

mmm brzmi smakowicie, ja w tym roku piekę sernik i pierniczki Wink

szampania

jestem niezmiernym łasuchem i wszystkie bym zjadła! Biggrin
głodna się aż zrobiłam, a już tak późno..

dark_forest

Fantastyczne przepisy! Słodkości dla mnie nigdy dość Smile
Chętnie zrobiłabym to ciasto mandarynkowe.

bbo

Uwielbiam wszelkie ciasteczka orzechowe, a i ciasto mandarynkowe wygląda doskonale.

BOZEAGA

Podoba mi się przepis na ciasto z makiem ,chętnie go wypróbuje

kamila11207

pyszności Smile ciasto mandarynkowe musi być przepyszne, rozmarzyłam się Smile

Marcela91

pychotka

Marcela91

pychotka

Masza

Z pewnością wypróbuję podane przepisy.

gamzurek5

Szczerze powiedziawszy nie przepadam za ciastami, owszem zjem kawałeczek ale nie zajadam się nimi jakoś szczególnie.

justajustyna

ja mom 5 swoich ulubionych na ktore czekam cały rok ze wiec mi by sie nie chciało robic

weronkaa84

Ja na święta piekę zawsze makowce, pierniczki na prawdziwym miodzie i sernik Smile

bst

Bardzo ciekawy artykuł i pomocny.

Pollinaa

pychotki:)

KassiaX (niezweryfikowany)

Od jutra zaczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w necie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google - xxally radzi jak szybko schudnac - i powiedzcie co o tym sadzicie.

OLIWIA25

Powodzenia w odchudzaniu Smile

OLIWIA25

I jak ? są efeky ?

wampa

mniam

finezja

Są ciasteczka świąteczne ktore można piec całorocznie aczkolwiek tylko w ten czas smakują najbardziej  Smile