Ciasta i ciasteczka na święta

Ciasta i ciasteczka na święta

Ciasto makowe z cukrem pudrem

Składniki na kruchy spód: 100 g mąki kukurydzianej firmy Kupiec, 100 g mąki pszennej, 100 g masła, 50 g cukru, 1-2 łyżki zimnej wody, 1/4 łyżeczki kurkumy

Składniki na masę makową: 200 g gotowej masy makowej z bakaliami, 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec, 2 łyżki stopionego masła, 50 g rodzynek, 50 g płatków migdałowych, 50 g skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę Następnie wyłożyć ciastem dno i boki kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wszystkie składniki na masę makową połączyć razem i wyłożyć na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Posypać cukrem pudrem firmy po wyjęciu z piekarnika. 


Kruche ciasteczka orzechowe
(przepis Roberta Wojnarowskiego, szefa restauracji Sowa & Przyjaciele)

Składniki: 0,4 kg mąki pszennej, 0,25 kg masła, 150 g cukru pudru, 50 g mąki ziemniaczanej, 150 g orzechów laskowych, 100 g orzechów brazylijskich, 1 jajko, skórka otarta z limonki

Przygotowanie: Orzechy wysypujemy na blaszkę i pieczemy około 5 min. w temp. 190°C. Zsypujemy na kuchenną ściereczkę i dokładnie obieramy ze skórek. Masło ubijamy z cukrem pudem. Przestudzone orzechy miksujemy na mączkę orzechową za pomocą blendera. Do ubitego masła z cukrem dodajemy kolejno mąkę ziemiaczaną i pszenną, zmielone orzechy, jajko i skórkę z limonki, szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki wielkości wiśni i układamy na papierze do pieczenia w odstępach około 1,5 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu chwilkę studzimy, aż nabiorą mocno orzechowego aromatu.


Składniki: 170 g masła w temperaturze pokojowej, 3/4 lub 1 szklanka (ok. 200 g) cukru trzcinowego Demerara Sante, 1 duże jajko, 3/4 szklanki (ok.185 g) masła orzechowego Sante, 260 g (ok. 2 szklanek) mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu Sante, naturalny aromat wanilii, 1/2 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów oraz sezamu

Przygotowanie: W misce albo w mikserze wymieszaj ze sobą masło i cukier, aż staną się puszyste (ok. 2-3 minut). Dodaj jajko, masło orzechowe i naturalny aromat wanilii.
W innej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do mieszanki z masłem orzechowym i wymieszaj na jednolite, miękkie ciasto. Włóż je do foliowego woreczka i umieść w lodówce na ok. 1 godzinę. Z ochłodzonego ciasta uformuj w dłoniach równie kulki o średnicy ok 2,5 cm (możesz je odmierzyć łyżeczką od herbaty).

Kulki układaj w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniataj je z wierzchu delikatnie widelcem, by uformować płaskie ciastka z odciśniętą kratką. Uwaga: Dodatkowe orzechy, migdały lub sezam można wgnieść w ciasto lub udekorować nimi ciasteczka –  w zależności od naszej fantazji.Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka ok. 10 minut, aż staną się lekko rumiane.


Ciasto mandarynkowe

Składniki: 130 ml soku pomarańczowego, 45 ml ciemnego rumu, 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry, 4 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy, 85 g Cukru pudru trzcinowego Diamant, 190 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g Cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant, 85 ml mleka, 1 duże żółtko, 3 duże białka w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i resztę cukru pudru trzcinowego, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie, dodając stopniowo pozostały cukier, ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem, ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

W międzyczasie rozgrzać rondel po karmelu, dodać ostatnią łyżkę masła oraz pozostały sok pomarańczowy i rum, zagotować i zredukować do konsystencji syropu. Po wyciągnięciu ciasta, polać syropem i podawać z bitą śmietaną.


Piernik z kawą zbożową i powidłami śliwkowymi
(przepis Roberta Wojnarowskiego, szefa restauracji Sowa & Przyjaciele)

Składniki: 125 g masła, 250 g (1 szklanka) brązowego cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 4 łyżeczki powideł śliwkowych, 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki), 250 ml (1 szklanka) mleka, 2 jajka, 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, 1 słoik powideł śliwkowych

Składniki na polewę: 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30-36 proc.), 1 łyżka kawy zbożowej, 100 g mlecznej lub gorzekiej czekolady

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Formę keksową o wymiarach 12×25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką. 

W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo makę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.

Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45-50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie przekroić na pół i przełożyć powidłami.

Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Przed nałożeniem na piernik polewę trzeba ostudzić.

 

Udostępnij:
0