Face&Look > ZDROWIE > DIETA > Co jeść latem w pracy? Sprawdź pomysły na szybkie i smaczne dania

Co jeść latem w pracy? Sprawdź pomysły na szybkie i smaczne dania

W tym roku wakacyjna pogoda nie zawodzi! Słońce i wysoka temperatura sprzyjają kąpieli w jeziorach czy morzu. Jednak upał jest zmorą, gdy przychodzi nam spędzać gorące dni w biurze. Mózg domaga się posiłku, o którym nasz żołądek ani myśli. Co jeść, gdy skwar nie odpuszcza?

 

Sezonowe skarby

Latem chętnie wykorzystujemy dobrodziejstwa natury  warzywa i owoce. Katarzyna  Głębocka, ekspert firmy Eisberg, radzi by postawić na lekkie sałatki, zwłaszcza gdy żar leje się z nieba:  Upalna pogoda często odbiera nam chęć do gotowania. Jednak wcale nie trzeba skomplikowanych przepisów i wielu godzin spędzonych w kuchni, aby docenić smaki lata. Większość owoców i warzyw najlepiej smakuje na surowo, na przykład w postaci sałatek. Aby cieszyć się uczuciem sytości dłużej, warto urozmaicić mieszankę warzyw białkowymi produktami takimi jak: sery, rośliny strączkowe lub białe mięso. Dressing zapakujmy osobno i polejmy sałatkę tuż przed spożyciem – dzięki czemu na dłużej zachowa świeżość.

Chłodniki, koktajle

Pominięcie posiłku w porze obiadu nie jest dobrym wyjściem z sytuacji. Jeśli nie dopisuje nam apetyt, jedzmy małe porcje, ale częściej. W upalne dni świetnie sprawdzą się płynne potrawy typu chłodnik na bazie kefiru czy hiszpańskie gazpacho. Śniadania także możemy przyjmować w tej formie, wlewając do kubka termicznego zdrowe koktajle na bazie zielonej herbaty czy sezonowych warzyw i owoców. Dzięki nim zyskamy energię, a dodatkowo uzupełnimy braki mikroelementów, które kawa niestety wypłukuje. Koktajle możemy komponować tak, aby były  lekkie i orzeźwiające albo gęste i sycące. Do pracy proponujemy wybrać tę drugą opcję, która zastąpi jeden posiłek. Koktajl z dodatkiem szpinaku, malin i płatków owsianych będzie prawdziwą bombą witaminowo-błonnikową.  

Kompaktowe owoce

Lato to również bogaty wybór owoców, które pojawiają się na naszych stołach pod przeróżnymi postaciami. Świeże najlepiej jeść tuż po zakupie, bo już po kilku godzinach poza lodówką mogą wyglądać mało apetycznie. Jeśli jednak marzy nam się smak sezonowych owoców w pracy, możemy zmiksować je na mus, zachowując ich cenne mikroelementy. Taki mus świetnie skomponuje się
z jogurtem naturalnym czy musli, ale też sam w sobie będzie wyśmienitym deserem. Dobrym pomysłem będzie również zabranie w słoiczku deseru na bazie nasion chia i mleka kokosowego i urozmaicenie go musem z ulubionych owoców. Kolejną propozycją na przemycenie owocowych smaków do swojej diety jest zamrożenie rozdrobnionych truskawek bądź malin w formie kostek lodu. Można dodać także listki mięty lub sok z cytryny. Kostki wrzucone do butelki z wodą nadadzą jej wyjątkowego smaku.  

Przepis na sałatkę mocy

Składniki:

- 1 woreczek mieszanki Fitness mix Eisberg

- 1 pierś z indyka

- 1 garść kiełków lucerny

- 8 pomidorków cherry

- ¼ pęczka szczypiorku

- 1 garść sezamu

- sól, pieprz

Dressing:

- 50 ml Dressingu Yoghurt Eisberg

Sposób przygotowania

W miseczce ułożyć mieszankę Fitness mix. Dodać pomidorki przekrojone na pół i posiekany szczypiorek. Pierś z indyka przyprawić, usmażyć na patelni, a następnie pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć. Sałatkę udekorować kiełkami lucerny oraz sezamem. Całość polać gotowym Dressingiem Yoghurt.

fot. materiały prasowe, Orchidea Creative Group


Po zdrowe dodatki do sałatek, koktajli i deserów zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Ekologiczna sproszkowana acerola od marki Foods by Ann, naturalne źródło witaminy C. Cena 52,96 zł/100 g

 

 

 

Dodaj komentarz