Co robią orzechy w kosmetykach?

Co robią orzechy w kosmetykach?


fot. Shutterstock

Orzechy to cenny surowiec produktów do pielęgnacji twarzy i ciała. Jako składniki aktywne kosmetyków wykorzystuje się głównie pozyskiwane z orzechów oleje. Najczęściej stosowane są:

  • olej z orzechów makadamia
  • olej z orzechów włoskich
  • olej z orzechów laskowych
  • olej z orzechów arachidowych
  • olej z migdałów

Oleje orzechowe są bogatym źródłem witamin, ale przede wszystkim kwasów tłuszczowych, głównie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Dla przykładu, olej makadamia zawiera trójglicerydy kwasu oleinowego (53-67%), palmitoleinowego (16-24%) oraz kwasów laurynowego, mirystynowego, stearynowego, linolowego, arachidowego, arachidynowego oraz behenowego.

Witaminy w olejkach z orzechów mają właściwości odżywcze oraz antyoksydacyjne, czyli chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kwasy tłuszczowe zaś mają działanie nawilżające, uzupełniają niedobory lipidów oraz hamują utratę wody (TEWL). Zwiększają również rozpuszczalność niektórych witamin. 

Oleje z orzechów znajdują zastosowanie w kremach, balsamach, emulsjach i innych kosmetykach o działaniu natłuszczającym i emoliencyjnym. Takie kosmetyki polecane są do skóry suchej, wrażliwej, atopowej. Bardzo popularny jest olejek migdałowy, który podobnie jak inne oleje z orzechów zmiękcza skórę i wzmacnia naturalną barierę lipidową naskórka. Dodaje się go do kosmetyków również ze względu na unikalny piękny zapach.

Ekstrakt z łupin orzechów włoskich wykorzystuje się jako naturalny barwnik – pojawia się w brązujących kremach oraz odżywkach i szamponach do ciemnych włosów.

Udostępnij:
0