Co warto wiedzieć na temat uprawy kawy?

Co warto wiedzieć na temat uprawy kawy?

Gdzie uprawia się kawę?

Plantacje kawy znajdują się w tzw. pasie kawowym, rozciągającym się wokół równika. W każdym regionie występują inne warunki klimatyczne, co sprawia, że poszczególne gatunki różnią się od siebie smakiem i aromatem. Kawowce rosną w Ameryce Łacińskiej, Afryce i Azji. Głównym eksporterem kawy na świecie jest Brazylia, która dostarcza 1/3 światowej produkcji gatunku zwanego Arabica. Za ojczyznę kawy uważa się Etiopię, gdzie kawa uprawiana jest na mniejszych plantacjach. Spośród innych krajów afrykańskich czołowe miejsca zajmują również Kenia i Zimbabwe. Afrykańskie kawy są bardzo zróżnicowane pod kątem profili smakowych – od kwiatowych po cytrusowe. Natomiast w Azji powstaje kawa o ziołowym, ziemistym posmaku, jednak za jej cechy odpowiedzialny jest konkretny region. Rozległe obszary obejmujące Azję Południową, Papuę Nową Gwineę i Timor Wschodni decydują o charakterze kawy oraz profilach smakowych i zapachowych.

Optymalne warunki uprawy kawowca

Świat kawy wciąż zaskakuje nas ciekawostkami na temat uprawy kawowców, które dają drogocenne owoce. Nazywane są wiśniami ze względu na ich ciemnoczerwony kolor. Jednak stanowią tylko otoczkę, ponieważ najbardziej pożądane są ziarna, które poddaje się dalszej obróbce. Drzewa na plantacjach osiągają do 2 metrów wysokości, a żeby rosnąć wymagają odpowiednich warunków klimatycznych. Uprawy kawy prowadzone są w klimacie subtropikalnym, gdzie panuje optymalna wilgotność powietrza.

Kawowce potrzebują intensywnych opadów deszczu, jednak występujących tylko przez pewien okres – zalegająca woda może zniszczyć uprawy. Plantacje zakładane są na zboczach gór przeważnie na wysokościach od 600 do 1800 m n.p.m., jednak uprawy kawy w Afryce odbywają się nawet powyżej 2000 m n.p.m. Plantacje położone na takich wysokościach dają ziarna charakteryzujące się wyrazistą kwasowością, wyczuwalną słodyczą i bardziej skoncentrowanym smakiem. Kawowce rosną w temperaturze pomiędzy 20 a 27 stopni C, jednak nie lubią nadmiernego nasłonecznienia, dlatego wokół nich sadzi się wyższe rośliny, które dają cień np. bananowce. Te i inne rośliny wpływają również na stan gleby, użyźniając ją i stwarzając dobre warunki do wzrostu kawowców.

Zbiory kawy

Kawowiec potrzebuje około 9 miesięcy, aby dać owoce, jednak wiśnie dojrzewają w różnym czasie, dlatego zbiory na najlepszych plantacjach przeprowadza się wielokrotnie. Wyróżnia się 3 sposoby zbierania kawy. Metoda mechaniczna jest najmniej pracochłonna i przyspiesza zbiory na masową skalę. W tym celu wykorzystuje się kombajny, które strącają owoce z drzew – zarówno dojrzałe, niedojrzałe, jak i przejrzałe, co wpływa negatywnie na jakość kawy. Drugą metodą zbiorów jest tzw. stripping, czyli ręczne strząsanie owoców. Jest bardziej efektywne niż metody mechaniczne, ponieważ pozyskiwane są w większości dojrzałe okazy. Najbardziej pracochłonnym i najlepszym sposobem pozyskiwania wiśni jest picking, czyli ręczne oddzielanie owoców dojrzałych od niedojrzałych i przejrzałych. Niesie to za sobą konieczność powtarzania czynności kilkukrotnie w ciągu roku, ponieważ owoce dojrzewają w różnym czasie. Dopiero w kolejnych etapach ziarna poddawane są paleniu, a w zależności od jego stopnia, zyskują swoje unikalne walory.

Świat kawy jest niezwykle bogaty, a żeby nasza ulubiona mała czarna trafiła do filiżanek, potrzeba wielu czynników – od odpowiednich warunków klimatycznych, poprzez wiedzę i doświadczenie producenta oraz plantatorów, po pracowite zbiory kawy i jej dalszą obróbkę. Warto o tym pomyśleć, gdy kolejny raz pochylimy się nad filiżanką ulubionego napoju!


Na udane zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Dr Sante Maska z keratyną, argininą i kolagenem do włosów matowych i łamliwych. Cena 10,99 zł/300 ml

 

Udostępnij:
0