Cztery sposoby na jagody

Cztery sposoby na jagody


Fot. Shutterstock

Jagody są pyszne, nawet jeśli jemy je bez żadnych dodatków. Ale jest przecież tyle ciekawych możliwości na ich wykorzystanie! Przedstawiamy kilka przepisów – klasycznych i niezbyt trudnych. Wszystkie sprawdzone!

Gofry z jagodami, jeżynami i malinami
Do tego przepisu niezbędna jest gofrownica. Warto w nią zaintwestować, bo nie jest droga, a domowe gofry – boskie.


Fot. Shutterstock

Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki,1/4 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 50 g roztopionego masła, 1 i 1/4 szklanki mleka, 2 jajka, 30-procentowa śmietanka, jagody, maliny i jeżyny

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżki cukru. W garnku mieszamy cukier waniliowy, masło, mleko i 2 żółtka. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Łączymy ze sobą suche składniki z miski i masę z garnka, a potem ostrożnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ubijamy śmietanę blenderem, uważając, żeby nie robić tego zbyt długo – inaczej bita śmietana zamieni się w masło. Pieczemy w gofrownicy przez kilka minut, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy owocami.

Muffiny z jagodami


Fot. Kupiec/www.ZdroweNieNudne.pl

Składniki: 150 g masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki Otrąb Owsianych Wysokobłonnikowych Kupiec, 1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec, 2 łyżki cukru wanilinowego, 3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g jagód

Przygotowanie: Masło roztopiamy na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko mieszamy łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdy masa troszkę przestygnie, dodajemy kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie mieszamy. Do gęstej i błyszczącej masy dodajemy przesianą mąkę pszenną, otręby owsiane Kupiec i proszek do pieczenia. Mieszamy przez około 1 minutę.

Blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 2/3 pojemności. Każdą posypujemy jagodami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut.

Więcej na www.ZdroweNieNudne.pl

Pierogi z jagodami


Fot. Shutterstock

Składniki: 300 g mąki, ok. 200 ml ciepłej wody, ok. 300 g jagód, 2 łyżeczki cukru pudru, 200 ml 12-procentowej śmietany, odrobina cukru w kryształkach do posypania

Przygotowanie: Do mąki, usypanej w kopczyk, dolewamy stopniowo przegotowaną, ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż nie będzie kleić się do rąk. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. Jagody posypujemy cukrem pudrem – cukier wchłonie sok, jak puszczają jagody i sprawi, że będzie nam je łatwiej nakładać do pierogów. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kółkka szklanką. Do każdego nakładamy jagody i sklejamy.
Najlepiej już w trakcie klejenia nastawiamy wodę (trzeba ją lekko posolić), a gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i ostrożnie, partiami wkładamy pierogi. Po kilku minutach – mniej więcej 5 – pierogi są gotowe. Czekamy aż lekko przestygną, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

Mleczno-jagodowy shake


Fot. Shutterstock

Składniki: 250 ml mleka, 375 g jagód, kilka listków mięty

Przygotowanie: Odkładamy trochę jagód do dekoracji, resztę miksujemy w blenderze z mlekiem. Możemy lekko schłodzić w lodówce. Przelewamy do szklanek, dekorujemy owocami i listkami mięty.

Mleko krowie możemy zastąpić sojowym. Ciekawa jest – i bardzo zdrowa – jest wersja z sokiem żurawinowym. Ale łamkomczuchy i tak pewnie wybiorą opcję z lodami waniliowymi 🙂 W upały – niezastąpiona.

Udostępnij:
0