Czy masz nietolerancję pokarmową?

Czy masz nietolerancję pokarmową?


Fot. Shutterstock

W przypadku alergii pokarmowej reakcja na daną substancję ma zawsze pochodzenie immunologiczne (IgE zależna lub IgE niezależna). Nietolerancja związana jest ze zwiększoną ilością przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom, niedoborami enzymu (np. laktazy) lub nadwrażliwością chemiczną. Możemy mieć nietolerancję pokarmową na gluten (zawarty w produktach pochodzenia zbożowego), mleko, drożdże, jajka i wiele innych produktów czy składników.

Alergia i nietolerancja różnią się także czasem reakcji organizmu. Reakcja alergiczna jest natychmiastowa i łatwa do rozpoznania. Po zjedzeniu np. orzechów czy skorupiaków u osoby uczulonej mogą pojawić się takie objawy jak: rumień skóry, obrzęk, trudności w oddychaniu, czasem może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Natomiast objawy nietolerancji mogą pojawić się nawet kilka dni po spożyciu danego pokarmu – dlatego zazwyczaj nie są one z nią kojarzone. Bez wykonania testu nietolerancja pokarmowa jest w zasadzie nie do wykrycia.


fot. Shutterstock

Do najczęstszych objawów nietolerancji zaliczamy:

  • Problemy układu oddechowego (astma, zapalenie zatok)
  • Problemy przewodu pokarmowego (wzdęcia, biegunki, zaparcia, otyłość, zespół jelita nadwrażliwego)
  • Problemy skórne (łuszczyca, egzema, pokrzywka, wysypki, atopowe zapalenie skóry)
  • A także migreny, bóle mięśni, osłabienie, problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
  • U dzieci: ADHD, zapalenie ucha środkowego, astma, egzema

Najczęstsze przyczyny nietolerancji to:

  • Niedostateczne trawienie
  • Kandydoza – nadmierny rozwój flory grzybów
  • Pasożyty
  • Zapalenia jelit
  • Źle zrównoważona dieta
  • Alkohol
  • Wpływ leków

 Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane. W tym celu należy wykonać szczegółowe testy, które w próbce krwi pobranej z opuszka palca określają stężenie przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych.  Produkty z podwyższonym stężeniem przeciwciał IgG zaleca się wyeliminować z diety na okres kilku tygodni, a nawet miesięcy czy lat (w zależności od rodzaju szkodliwego pokarmu, wieku, zaawansowania choroby i ogólnego stanu zdrowia). Odciążony w ten sposób organizm zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego.

Obecnie dostępne są testy, które możemy wykonać w poradniach dietetycznych.  Można też kupić takie testy w aptekach i wykonać je samodzielnie, jednak warto od razu skorzystać z fachowej porady lekarza dietetyka.

Udostępnij:
0