Czy wiesz wszystko o swojej ulubionej kawie?

Czy wiesz wszystko o swojej ulubionej kawie?
Kawa pozyskiwana z jednego regionu (tzw. single-origin) cechuje się szlachetnym, często bardzo charakterystycznym smakiem. Drugą opcją jest łączenie różnych rodzajów kawy w tzw. mieszanki. Metodę tę opracował przed laty Luigi Lavazza, uzyskując dzięki tworzonym kompozycjom odpowiednio zrównoważony smak i aromat. To właśnie mieszanki, zapewniające równowagę między smakiem słodkim, kwaśnym i gorzkim, są w Polsce najpopularniejsze. Warto się dowiedzieć, jak powstają.
 

Arabika czy robusta?

 
Istnieje około 66 gatunków drzew i krzewów, które można sklasyfikować jako rośliny kawowe, jednak tylko dwa z nich królują na światowych rynkach. To kawa arabska, czyli arabika (dwie trzecie światowej produkcji), i kawa kongijska, nazywana robustą (jedna trzecia światowej produkcji). Ziarna tych kaw dzielą się na różne odmiany, których nazwy nawiązują zwykle do miejsca ich uprawy. Odmiany te sprzedawane są jako kawa jednorodna, pochodząca ze wskazanego regionu lub w postaci różnych mieszanek takich kaw.
Kawa jednorodna ma własny, typowy smak. Arabika miewa smak silnie kwaskowaty, niewyczuwalny w przypadku robusty. Na smak kawy wpływają też inne czynniki, takie jak proces palenia lub sam sposób przygotowania napoju. Z robusty, która ma wysoką zawartość kofeiny w ziarnie (nawet 3%) i bardziej wyrazisty smak, powstaje mocna kawa z obfitą pianką. To właśnie tworzenie mieszanek poszczególnych typów kawy pozwala uzyskać najlepsze rezultaty w poszukiwaniu idealnego, zrównoważonego smaku. 
 

Tajemnica idealnych kawowych kompozycji

 
Mieszanki kawy mogą być 100-procentową kompozycją arabiki lub kombinacją ziaren arabiki i robusty. Robusty nie pije się zwykle samej, tylko wykorzystuje się ją do zrównoważenia smaku tworzonego blendu. Ziarna arabiki mają najczęściej bogaty aromat i słodkawy, a równocześnie lekko kwaskowaty smak, natomiast ziarna robusty cechują się intensywnością i czekoladowym posmakiem.
W mieszankach wysokiej jakości znajdują się ziarna kawy o różnym pochodzeniu. Cechy charakterystyczne każdej odmiany są związane z regionem uprawy. Wysokość nad poziomem morza i klimat panujący w określonej strefie mogą wpływać na aromat i smak napoju. Przykładowo, z ziaren brazylijskich powstają blendy o czekoladowym smaku, natomiast ziarna z Ameryki Środkowej pozwalają tworzyć aromatyczne, delikatne kompozycje. Największe drzewa i krzewy kawy rosną w Ameryce Południowej i Środkowej, w Etiopii, Wietnamie i Indonezji.
 

Skosztuj kawowego blendu najwyższej klasy

 
Początki kawy Lavazza to rok 1895 r., kiedy to Luigi Lavazza założył swoją firmę. Lavazza jest uznawana za jedną z najsłynniejszych marek kawy na świecie. Również w Polsce należy do bestsellerów i cieszy się dużą popularnością. Blendy espresso marki Lavazza są idealnie zrównoważone m.in. dzięki wysokim standardom obowiązującym na plantacjach, z których pochodzą ziarna. Firma Lavazza co roku wybiera najlepsze plantacje arabiki i robusty z całego świata, aby z pochodzących z nich ziaren tworzyć własne kompozycje.
Niepowtarzalna kawa mielona Lavazza Qualità Oro cechuje się słodkim smakiem i jest idealna na spotkanie z przyjaciółmi lub popołudnie spędzone w gronie rodziny. To 100-procentowy blend niezwykle słodkich ziaren arabiki z Ameryki Łacińskiej. Jej wyjątkowy smak ze słodką, owocową nutą dowodzi wysokiej jakości ziaren i jest efektem ponad 120 lat doświadczenia w dziedzinie komponowania blendów i palenia kawy.


Fot. Lavazza

 
 
 
 
Udostępnij:
0