Face&Look > ZDROWIE > Czym charakteryzują się bio warzywa?

Czym charakteryzują się bio warzywa?

Podstawą zdrowej diety są warzywa. Niestety współcześni producenci do ich hodowli nie zawsze używają dobrych, bezpiecznych metod. Niekiedy warto spojrzeć na nie bardziej krytycznym okiem, sprawdzić, jak zostały wyprodukowane. Bezpiecznym rozwiązaniem mogą być bio warzywa, czyli takie wyroby, które powstały na bazie bezpiecznych nawozów, bez sztucznych preparatów.

Dlaczego powinny pojawić się w diecie zdrowo odżywiającego się człowieka?

Pochodzące z naturalnych upraw warzywa rosną na popularności. Często można je zauważyć w mniejszych gospodarstwach rolnych, gdzie rolnik skupia się bardziej na jakości, a nie na wielkości hodowli. Do ich uprawy nie używa się środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych. Co powinno być równie ważne dla konsumenta to to, że nie są one modyfikowane genetycznie.

Nasiona takich warzyw są selekcjonowane, wybierane tylko te, z których może w przyszłości wyrosnąć zdrowa roślina. W takiej polskiej ofercie występuje duża różnorodność, mogą to być: ziemniaki, marchew, por, pietruszka, buraki, sałata, rzodkiewka, seler i wiele innych warzyw, które łatwo wykorzystać do wszystkich polskich dań obiadowych.

Jaka cechy ma zdrowa żywność?

Warzywa po to pojawiają się w diecie, żeby mogły dostarczyć do organizmu pożywnych składników. Takie witaminy i minerały w zwykłej żywności, która jest produkowana na wielką skalę, mają trudności w przedostaniu się do krwiobiegu człowieka. Występują w nich metale ciężkie i wiele innych szkodliwych substancji. Ich regularne jedzenie ma wyraźnie negatywny wpływ na układ pokarmowy i nerwowy.

Zdrowa żywność może nie ma tak atrakcyjnego wyglądu, jak ta pochodząca od koncernów, ale za to dostarcza pożyteczne składniki odżywcze. Skórka warzyw nie jest też naszpikowana chemią, substancjami, które mają za zadanie opóźnić starzenie się warzywa. Wystarczy poprawnie umyć takie zakupione produkty, żeby mieć pewność, że w jedzeniu nie ma składników mogących wywołać groźne choroby wewnętrzne, w tym także złośliwe nowotwory.

Warzywa z odpowiednimi certyfikatami

Bio warzywa dzięki temu, że ich skład jest tak dobry, mogą stanowić podstawę diety każdej rodziny, nawet tej, w której występują dzieci. Kupując te wyroby, warto zatroszczyć się o to, żeby były one autentyczne.

Pochodzące z odpowiednich gospodarstw rolnych warzywa mają stosowne certyfikaty. Sprzedawca sklepów ekologicznych i ze zdrową żywnością może udostępnić takie ważne dla konsumenta dokumenty. Można się tam między innymi dowiedzieć, jak przebiegała produkcja tych warzyw, czy nie ma w nich szkodliwych pestycydów.

Coroczna kontrola jakości tych produktów jest konieczna do tego, żeby poprawnie chronić konsumenta. Powinien on mieć pewność tego, co znajduje się w jego codziennym koszyku. Kupno ich w odpowiednich sklepach pozwoli na cieszenie się ich pełnym smakiem, świeżością. Wybór sklepu jest tak samo istotny, jak wybór warzyw, w obu przypadkach trzeba postawić na dobrą jakość. Takie obiekty mogą zaproponować korzystne ceny za wartościowe artykuły spożywcze.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

 

Na zakupy z promocjami zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Tizmi Total Body Balm – wielozadaniowy balsam do pielęgnacji całego ciała. Cena promocyjna 17,49 zł

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Julka Malarz

Są z upraw bio. Powiem Wam, ze sama od jakiegoś czasu kupuje takie bio warzywa oraz owoce bo mam wrazenie, ze są o wiele zdrowsze i bezpieczniejsze. Ne używa się w uprawach takiej ilósci nawozów i to mi sie podoba. Nie są również tak dużo droższe. Warto jest szukać czasami w sklepach internetowych bo ceny bywają korzystniejsze niż w sklepach stacjonarnych o dziwo ;)Z ciekawszych owoców polecam mirakulinę: https://poprostuzdrowo.pl/mirakulina Jest pyszna i jednoczesnie ma dobre własciwości w odchudzaniu się. Z tego też powodu jest składnikiem wielu tabletek na odchudzanie się.