Desery dla marzycieli. Ściągnij przepisy!

Desery dla marzycieli. Ściągnij przepisy!

„Bujanie w obłokach” traktowane jest przez niektórych jako marnowanie czasu. Czy aby na pewno? Przecież taka chwila wytchnienia pozwala spojrzeć z innej perspektywy na nasze życie i cele, do których dążymy. Czasem warto dać upust swojej fantazji i obudzić wewnętrzne dziecko, zatrzymać się na chwilę w codziennej gonitwie i zastanowić się nie tylko nad naszymi pragnieniami, ale też nad tym, o czym marzą osoby z najbliższego otoczenia. Mały, drobny gest w postaci słodkiego poczęstunku może być dobrym początkiem interesującej rozmowy o naszych oczekiwaniach, planach czy głęboko skrywanych marzeniach. Zdradzamy kilka szybkich przepisów na fantazyjne słodkości.

Brownie z białą masą kokosową i malinami

Ciasto:

  • 1 opakowanie brownie Delecta
  • 3 jaja
  • 150 g oleju
  • Masa czekoladowa:
  • 1 jajo
  • 75 g margaryny

Nadzienie:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 100 g wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
  • 200 g malin

Dekoracje:

  • kilkanaście dodatkowych malin

Maliny to dobry dodatek do brownie – swoim kwaskowatym smakiem przełamują słodycz czekolady.

Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta i miksujemy około 4 minuty.  Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondlu, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy, a następnie dokładamy wiórki kokosowe, cukier smak kokosowy Delecta i maliny. Całość mieszamy podgrzewając na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę rozkładamy na wierzchu upieczonego ciasta i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. Upieczone brownie dekorujemy na wierzchu świeżymi malinami.

Kruche patyczki perskie

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty proszku do pieczenia Delecta
  • Fajne pisaki XXL Delecta
  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta

Kruche patyczki to świetny pomysł na deser w stylu finger food, przy którego tworzeniu dzieci będą miały ogrom zabawy! Zatem do dzieła!

Na początku przesiewamy mąki i sól. Masło ucieramy z cukrem smak migdałowy Delecta na puszysty krem. Miksując, stopniowo wsypujemy mąki, sól i 2 szczypty proszku do pieczenia. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką około 1 cm i wyciskamy ciastka (około 7 cm) na blachę wyłożoną papierem. Gotowe formy pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180°C (bez termoobiegu), do lekkiego przyrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastkami i pozostawiamy na 5 minut. Równocześnie przygotowujemy polewę Delecta według instrukcji na opakowaniu i razem z Fajnymi Pisakami XXL zdobimy ciastka.

Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu jaglanego smak waniliowy Delecta
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50g masła
  • ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 80 ml wody
  • 4 szczypty soli

Dekoracja:

  • kilka pistacji Bakalland

Desery ze słonym akcentem są coraz popularniejsze, a jednak ciągle zaskakują nasze kubki smakowe! Tym razem marka Delecta proponuje babeczki z budyniem i słonym kajmakiem.

Na początku przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowych babeczek miksujemy z jajami, olejem, jogurtem. Masę przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia. W tym czasie gotujemy budyń jaglany w 350 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Następnie całość przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do schłodzenia. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z około 80 ml wody i solą. Mieszamy wszystko rózgą. Na wystudzone babeczki nakładamy budyń, a następnie solony kajmak i dekorujemy pistacjami.

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl


Po dodatki do deserów i zdrową żywność zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Ekologiczne masło z orzechów laskowych od marki Foods by Ann. Cena 30,94 zł

 

 

 

Udostępnij:
0