DIETA DLA STUDENTKI!

DIETA DLA STUDENTKI!

Stereotypowa studencka dieta do najzdrowszych nie należy… Składa się z bylejakiego śniadania, od czasu do czasu obiadu w barze mlecznym i kolacji z chipsów. Z drugiej strony intensywne studenckie życie wymaga od organizmu dużych pokładów energii, które powinny być odpowiednio uzupełniane. – Na początku warto zaplanować gotowanie na zapas i ewentualnie odgrzewać obiady. Dzięki temu można szybko zjeść ciepły posiłek zamiast kolejnej zupki z proszku. Warto także budować nawyk podjadania zdrowych przekąsek, które można ze sobą zabrać na uczelnię np. świeżych owoców czy suszonych śliwek kalifornijskich. Taki zastrzyk glukozy doda energii młodemu umysłowi – mówi Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyczka i ekspert kampanii Przyjaciółka z Kalifornii.

Czas i pieniądze

Wielu studentów rezygnuje z przygotowania własnych posiłków z obawy, że jest to czasochłonne i wiąże się z większymi wydatkami. Dietetyczka zaleca inne pomysły – zamiast zamawiać pizzę proponuję wprowadzić tradycję obiadów poniedziałkowych, wtorkowych  itd. Umawiamy się w grupie przyjaciół, że jedna osoba danego dnia gotuje np. 4 porcje dla wszystkich, a dla urozmaicenia można organizować także gotowanie tematyczne. Dodatkowo, aby jadać zdrowo i w rozsądnej cenie, warto zgromadzić produkty, które będą stanowić bazę i dzięki którym zawsze uda się skomponować posiłek. W każdej kuchni powinny znaleźć się kasza gryczana i jęczmienna, kefir, jogurt naturalny, ser twarogowy, jajka, jabłka, fasola, płatki owsiane górskie, olej rzepakowy. Warto też używać składników, które są różnorodne w zastosowaniu i nadają się zarówno do deseru, jak i obiadu np. suszone śliwki kalifornijskie – radzi Barbara Dąbrowska-Górska.

Składniki wspierające pracę mózgu

Niewłaściwy tryb życia oraz odżywianie mogą odbijać się na pracy mózgu. Warto pamiętać, że włączając do codziennego menu odpowiednie składniki można usprawnić jego pracę i kondycję bez wydawania pieniędzy na wspomagacze energetyczne. – Węglowodany złożone występujące w razowych produktach zbożowych stabilizują glukozę we krwi, ułatwiają koncentrację i skupienie. Lecytyna zawarta m.in. w orzechach, kiełkach czy żółtkach ochrania osłonki nerwów. Tłuste ryby, olej lniany, olej sojowy, orzechy to nienasycone kwasy tłuszczowe, które również usprawniają koncentrację. Witamina B6, która występuje w kaszy gryczanej, awokado, suszonych śliwkach, grochu czy bananach pomaga zredukować zmęczenie. Chude mięso, ryby, jajka zawierają tyrozynę, która ułatwia myślenie – podsumowuje Barbara Dąbrowska-Górska.

Nowy rok akademicki to okazja do pewnych zmian. Dla wszystkich pragnących rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem California Prune Board poleca różnorodne przepisy kulinarne na zdrowe 
i proste w przygotowaniu potrawy, wzbogacone smakiem i wartościami odżywczymi najlepszych suszonych śliwek prosto ze słonecznej Kalifornii.  


Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską

 

Składniki:

• 6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
• 1 pęczek natki pietruszki
• 200g sera ricotta
• 1 garść śliwek kalifornijskich
• 1 gałązka rozmarynu
• Sól, pieprz do smaku
• 1/3 szklanka oleju rzepakowego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

• Ser ricotta wymieszaj z posiekaną natką, dopraw pieprzem i solą.

• Sos sojowy wymieszaj z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość wymieszaj z olejem tak, aby powstał gęsty sos.

• Kromki obkraw ze skórki, następnie posiekaj śliwki w plasterki, ułóż je na kromce i dociśnij  drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki.

• Tak przygotowany tost połóż na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dociśnij rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewróć go na drugą stronę i ponownie dociśnij.

• Gotowy tost pokrój na pół i posmaruj pastą serową.

• Polej gotowym dressingiem, udekoruj otartym tymiankiem.

Rustykalna tarta z prażonym boczkiem i śliwką kalifornijską

 

Składniki:

• 1 płat ciasta francuskiego
• 200g twarogu koziego
• 2 jajka
• Pieprz i sól do smaku
• 2 pomidory malinowe
• 200g boczku wędzonego w plastrach
• 2 garści śliwek kalifornijskich
• Garść świeżej rukoli

Przygotowanie:

• Ciasto rozwiń i ułóż na papierze pergaminowym. Brzegi ciasta zawiń do środka i lekko dociśnij.

• Ser kozi utrzyj z jajkami, dopraw sola i pieprzem.

• Pomidory malinowe sparz i obierz ze skóry, a następnie pokrój w cząstki.

• Boczek ułóż plaster obok plastra na papierze pergaminowym, następnie przykryj drugą warstwą papieru i dociśnij brytfanką. Tak przygotowane plastry zapiecz w piekarniku w 200st, przez ok. 15 min. Wyjmij i wystudź.

• Na przygotowane ciasto wylej masę serową.

• Na wierzch połóż kawałki pomidora oraz śliwki.

• Całość piecz w 180st, około 30min.

• Gotową tartę posyp pokruszonymi plastrami prażonego boczku i rukolą, dopraw świeżo mielonym pieprzem i polej delikatnie oliwą.
 

Udostępnij:
0