DIETA DLA WŁOSÓW

DIETA DLA WŁOSÓW

Obecność witamin i minerałów w naszej diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety często zapominamy, że sposób w jaki się odżywamy, ma również ogromny wpływ na wygląd i stan naszych włosów. Dlatego warto jeść takie produkty, które wzmocnią włosy od wewnątrz. A konkretnie mleko, wątróbkę, świeże owoce, zielone warzywa, ryby, jajka czy orzechy.

Ochrona włosów farbowanych

Każdy rodzaj włosów potrzebuje wzmocnienia w postaci odpowiedniej diety, ale włosy farbowane szczególnie. Wszystko dlatego że z powodu działania promieni słonecznych, wysokich temperatur czy czynników środowiskowych kolor uzyskany za pomocą preparatów chemicznych traci intensywność, zaś struktura włosa ulega uszkodzeniu. Aby zwiększyć trwałość koloru i przywrócić połysk kosmykom, warto zastosować dietę śródziemnomorską, bogatą w owoce i warzywa, ryby oraz rośliny strączkowe, ryż i makaron.

Oprócz prawidłowej diety działającej od wewnątrz, warto również wzmacniać włosy od zewnątrz za pomocą odpowiednich kosmetyków. Produkty Montibello z linii Treat NaturTech Colour Protect opracowane zostały zgodnie z koncepcją Tricho Nutrition – Dieta Dla Włosów, która zawiera potężną mieszankę aktywnych składników niezbędnych dla włosów. Linia do włosów farbowanych to esencja śródziemnomorskiej diety. Bogata w metabolity przeciwutleniające uzyskane z oliwek i odżywczych substancji błonotwórczych, chroni włosy przed promieniowaniem UVA i UVB, uszkodzeniami termicznymi, wilgocią i negatywnymi skutkami mycia – mówi Leszek Ligęza, wieloletni ekspert fryzjerski Montibello.

Co jeść stosując dietę śródziemnomorską?
Niestety nie zawsze uda nam się zaplanować i skrupulatnie skontrolować to co zjadamy. Błędy żywieniowe często wpływają niekorzystnie na stan naszych włosów. Dlatego warto spożywać proste potrawy, łatwe do przyrządzenia, które korzystnie wpłyną na ich kondycję, np. sałatkę nicejską, która dostarczy nam odpowiednich witamin i minerałów (m.in. witaminy E, C, czy beta-karoten) oraz pozwoli zwalczyć poziom złego cholesterolu.

 

A oto przepis:

Składniki

2 garści młodego szpinaku
2 jajka
4-6 filecików anchois
mała czerwona cebula
1/4 szklanki czarnych oliwek
10 pomidorków koktajlowych
1/2 długiego ogórka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, pokrój na ćwiartki. Do miseczek nałóż szpinak, na wierzchu rozłóż plasterki ogórka, połówki pomidorków, krążki cebuli i fileciki anchois. Dodaj oliwki i jajko, a całość skrop sosem – połączoną oliwą i octem. Dopraw do smaku.

Linia Montibello Treat NaturTech Colour Protect:
Szampon 300 ml/ 39 PLN
Odżywka 150 ml/ 39 PLN
Maska 200 ml/ 49 PLN
 

Udostępnij:
0