Dieta w Hashimoto – jak o nią dbać, by przyniosła efekty? Radzi Roksana Środa, dietetyk kliniczna

Dieta w Hashimoto – jak o nią dbać, by przyniosła efekty? Radzi Roksana Środa, dietetyk kliniczna

Diagnoza Hashimoto polega głównie na podstawowych badaniach z krwi (TSH, fT3, fT4, antyTPO, antyTG) oraz dodatkowym USG tarczycy, wykonanym u lekarza – endokrynologa. Podstawą leczenia tego zaburzenia jest leczenie farmakologiczne – regularne stosowanie doustnych hormonów tarczycy – podobnie zresztą, jak innych chorób tarczycy. Dlatego w takiej sytuacji stały kontakt z lekarzem endokrynologiem jest koniecznością.

Hashimoto jest jedną z chorób z autoagresji. Nieleczone – zarówno farmakologicznie, jak i bez odpowiedniej diety – może doprowadzić do rozwoju kolejnych chorób autoimmunologicznych. Niestety, to element charakterystyczny dla tego typu zaburzeń – kaskadowe działanie. Wokół tego tematu krąży mnóstwo mitów dietetycznych i niewłaściwych przekonań. W rzeczywistości zasady żywienia kobiet chorujących na Hashimoto są bardzo proste!

W tym momencie warto jeszcze zaznaczyć, że aktywna choroba Hashimoto w 99% przypadków wymaga wprowadzenia leczenia farmakologicznego oraz stałej kontroli medycznej. Odpowiednie zmiany w żywieniu są tylko dodatkiem, choć bardzo ważnym! Warto w tym wszystkim pamiętać o pozytywnym elemencie – Hashimoto można doprowadzić do remisji.

Podstawą żywienia jest dieta antyzapalna, zahaczająca o elementy diety śródziemnomorskiej –  uznanej za najzdrowszą dietę świata. To elementy żywienia, które zalecam zdecydowanej większości moich pacjentek. Wiele osób błędnie uważa, że w Hashimoto należy stosować konkretną dietę, dedykowaną tylko tej jednostce chorobowej. Dietę, która nakazuje wykluczyć dużą gamę produktów z codziennego żywienia. Dietę, która charakteryzuje się konkretnymi zasadami. Dietę, która bardzo mocno ograniczy nas w codziennym życiu. Absolutnie nie… Należy przede wszystkim wprowadzić pewne elementy do swoich codziennych nawyków, które zadbają o właściwości przeciwzapalne.

Przede wszystkim:

  • regularne jedzenie ryb – zalecam 2 porcje ryby tłustej (np. pstrąg, łosoś, śledź) i 1 porcję ryby chudej (np. dorsz) tygodniowo;
  • korzystanie z dużej ilości zielonych warzyw, które są źródłem folianów. Warto zadbać o to, aby co najmniej 2 posiłki w ciągu dnia zawierały porcje świeżych warzyw;
  • wprowadzenie owoców jagodowych 2-3 razy w tygodniu. Nawet, jeśli nie ma na nie sezonu. Wtedy, warto korzystać z owoców mrożonych, np. truskawek, jagód czy malin
  • każdego dnia zjedzenie przynajmniej jednego z wymienionych produktów – awokado, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, siemię lniane, olej lniany, oliwa z oliwek;
  • ograniczenie produktów będących źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych – głównie tłuste produkty odzwierzęce, np. śmietana, boczek, tłuste mięsa, pełnotłuste mleko itp.;
  • wykluczenie z diety produktów przetworzonych, słodyczy i fast-foodów, zawierających tłuszcze trans oraz cukier rafinowany;
  • ograniczenie także mocno oczyszczonych produktów zbożowych, jak pszenne pieczywo, makaron pszenny, kasza manna, biały ryż, itd. Zamiast tego, zwiększ udział pełnoziarnistych produktów zbożowych, np. kasza gryczana czy chleb żytni;
  • dbanie o regularną aktywność! Być może to nie element diety, ale codziennego stylu życia, jak najbardziej. W aktywnej chorobie Hashimoto nie zaleca się bardzo intensywnych i długich treningów. Natomiast, codzienna aktywność, jak spacery, rower czy joga będą bardzo przydatne!

 

Czy chorując na Hashimoto trzeba wykluczyć nabiał?

Absolutnie nie, poza zmianami w pierwszej połowie dnia, o których wspomniałam na końcu artykułu. Jedyne wykluczenia wprowadzamy u osoby, która produktów mlecznych nie toleruje – ze względu na alergię białek mleka krowiego

Czy można jeść gluten?

Nie ma żadnych podstaw do eliminacji glutenu przy Hashimoto. To jeden z mitów, który powstał wiele lat temu i niestety, do tej pory jest niezmiennie powielany. Ograniczenie glutenu nie poprawi stanu zdrowia, ani nie przyspieszy leczenia. U osób zdrowych natomiast może doprowadzić do niedoborów, ze względu na wykluczenia dużej grupy produktów. JEDYNA sytuacja, w której należy wykluczyć gluten, to celiakia lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Pozostałe osoby mogą jeść go bez najmniejszych obaw.

Czy trzeba wykluczyć soję?

Warto ograniczyć produkty sojowe, ponieważ są jednym ze źródeł goitrogenów – substancji wolotwórczych. Niemniej, nie ma konieczności całkowitej rezygnacji z tego typu produktów. Warto jedynie pamiętać o odpowiednim odstępstwie pomiędzy przyjętymi hormonami, a produktami sojowymi w posiłku. Zaleca się minimum 2,5h przerwy. Najnowsze badania wskazują, że powinno być to nawet 5-6h odstępu.

Na zakończenie warto wspomnieć o wskazaniach dietetycznych, dotyczących leczenia farmakologicznego. Prawie każda osoba, chorująca na Hashimoto, przyjmuje poranne hormony tarczycy. Niestety, zdecydowana większość osób nie dba o to, żeby hormony miały szansę przyswoić się w prawidłowy sposób.

Dlatego:

  • leki przyjmujemy na 30-60 minut przed pierwszym posiłkiem. Chyba że ustalenia lekarza endokrynologa były inne. U osób z porannymi zaparciami, warto ten czas przedłużyć do 1,5h, aby leki mogły się prawidłowo wchłonąć;
  • wszelkie suplementy ziołowe przyjmuj z co najmniej 1,5h odstępem od przyjętych hormonów tarczycy;
  • ze śniadania wykluczamy produkty mleczne, produkty sojowe, kofeinę oraz grejpfruty – mogą one wchodzić w interakcje z lekiem i zaburzać jego prawidłowe wchłanianie;
  • swoim pacjentom zalecam pić pierwszą kawę najwcześniej po 2,5 godzinach od przyjęcia leku;
  • w drugiej połowie dnia można jeść wszystkie produkty spożywcze;
  • warto ograniczyć produkty zawierające goitrogeny – nie trzeba rezygnować z nich całkowicie! Do takich produktów należą m.in brokuł, kalafior, brukselka czy kapusta.

 

Po zdrową żywność zapraszamy do naszego sklepu faceandlook.com

 

Udostępnij:
0