Smak konfitury
Z suszonych fig można wykonać doskonałą w smaku konfiturę. Sprawdzi się ona jako smarowidło na grzanki, dodatek do owsianki czy puddingu. Świetnie komponuje się również z serem camembert.
Składniki:
- 500 g kilogram suszonych fig Bakal Soft
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g melasy karobowej
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Figi pokroić. Zalać z sokiem cytryny. Dodać melasę karobową i cynamon. Odstawić na dwie godziny. Następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoika i pasteryzować około 15 minut.
Zdrowa rozkosz
Suszone owoce figowca świetnie spisują się również jako składnik lekkich sałatek, które można zjeść np. na śniadanie czy kolacje. Dodają słodkiego smaku, jednocześnie wzbogając dietę o drogocenne właściwości.
Składniki:
- 100 g suszonych fig Bakal Soft
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g kozi ser
- garść nasion słonecznika Bakal Naturalnie
- garść pestek dyni Bakal Naturalnie
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Figi pokroić na plastry, ser w kostkę. Umyć szpinak. W misce zmieszać wszystkie składniki. Dodać nasiona słonecznika i pestki dyni.
Sposób na przekąskę
Suszone figi można także spożywać jako samodzielną przekąskę, która z całą pewnością będzie bardzo pożywna. Doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie w pracy czy też podczas domowego pikniku.
Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Oferuje m.in. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.
fot. Bakal
Na zdrowe zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com
Hair Care Panda, witaminy na włosy w żelkach. Cena 129 zł/300 g