Dziś tłusty czwartek! Zrób pączki, które możesz jeść do oporu!

Dziś tłusty czwartek! Zrób pączki, które możesz jeść do oporu!
Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa. To dla nich, a także dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę, mamy prawdziwy hit – optymalny pączek – lekki, pieczony, a nie smażony w głębokim tłuszczu. Ma dużo mniej kalorii, dwa razy mniej złych nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie trzy razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż pączek tradycyjny. Jak przygotować optymalne pączki? Mamy dla was przepis!
 
Składniki:
60 dag pszennej mąki
3 żółtka
225 g margaryny (np. Optima Cardio)
3 dag drożdży (lub 7 g drożdży suszonych)
1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej, jeśli lubisz słodkie ciasta
1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej.
4 łyżki mleka
cukier puder
 
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać Optimę Cardio, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Do miski dodać mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładać na każdy porcję marmolady, zwinąć i uformować pączka. Układać pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.


Więcej zdrowych przepisów i porad: www.optymalnewybory.pl

Marka Optima znajduje się w portfolio Zakładów Tłuszczowych „Kruszwica” S.A – największego w Polsce i jednego z największych w Europie Środkowej przetwórcy nasion oleistych i producenta tłuszczów roślinnych, drugiego co do wielkości gracza na krajowym rynku margaryn i miksów konsumenckich. Spółka specjalizuje się w produkcji olejów konfekcjonowanych, margaryn oraz tłuszczów dla potrzeb przemysłowych. ZT „Kruszwica” S.A. jest częścią międzynarodowej Grupy Bunge – światowego lidera w przetwórstwie nasion oleistych i największego na świecie producenta olejów roślinnych. Firma korzysta z nowoczesnych technologii, bazy badawczo-rozwojowej i centrum innowacji Bunge w Europie. 
 
Optymalnewybory.pl to serwis stworzony z myślą o propagowaniu zdrowej diety i aktywności fizycznej. Znajdują się na nim artykuły i codzienne „optitriki” – porady i proste chwyty. Eksperci obecni na optymalnewybory.pl pomagają zadbać o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną, dzięki którym zdrowy styl życia stanie się prosty i przyjemny. Jak zdrowo się odżywiać nie spędzając wielu godzin w kuchni. Jak troszczyć się o rodzinę i jej zdrowie wprowadzając do naszego życia proste i łatwe aktywności. 
 
fot. materiały prasowe
 
Udostępnij:
0