Fruit cake charakteryzuje delikatne, lekkie ciasto biszkoptowe i duża ilość suszonych owoców. Wspaniały dodatek do tego ciasta stanowi śnieżnobiała, elastyczna polewa, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut! Jeśli lubisz eksperymentować z kolorami dodaj do polewy marki DIAMANT sok z jagód, szpinaku lub szczyptę kurkumy. Barwna kompozycja Fruit cake będzie stanowić przepiękną dekorację stołu. Smacznego!
SKŁADNIKI: Keks świąteczny
na keks:
- 100 g rodzynek
- 100 g mieszanych owoców kandyzowanych
- 100 ml mocnej herbaty, lub whisky
- 3 jajka
- 100 g masła
- 225 g mąki
- 150 g Cukru DIAMANT
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę:
- 250 g Cukru do polew DIAMANT
- 25 ml wody
WYKONANIE: Rodzynki i owoce namoczyć w herbacie, odstawić. Jajka ubić z cukrem DIAMANT, dodać roztopione masło i mąkę z proszkiem. Wmieszać owoce, ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem, piec ok 45-50 minut w 180°C. Ostudzić. Przygotować polewę: cukier do polew DIAMANT połączyć z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdobić świąteczne ciasto.
CUKIER DO POLEW
NOWOŚĆ marki DIAMANT – łatwy sposób na idealną polewę!
250 g Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko
przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni!
· Śnieżnobiała
· Elastyczna
· Gładka
· Nie kruszy się i nie pęka
· Ładnie przylega do powierzchni zdobionych wypieków
· Naturalna, bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów
· Zachęca do samodzielnego tworzenia naturalnych kolorowych polew przez dodanie np. soku z jagód, szpinaku, kurkumy a także smakowych polew: z dodatkiem soku z cytrusów czy wiórków kokosowych
Cena/Pojemność: 1,99 zł/250 g