Jak dbać o odporność? Poznaj dekalog

Jak dbać o odporność? Poznaj dekalog

Odporność zależy w dużej mierze od tego, w jaki sposób się odżywiamy. Nie sprzyjają jej ani drastyczne diety, podczas których nie dostarczamy organizmowi wystarczającej energii, ani przejadanie się, które może osłabiać aktywność komórek odpornościowych. Uwagę zwrócić powinniśmy również na to, co jemy. Jeżeli dieta jest uboga w witaminy i składniki mineralne, nasza odporność automatycznie słabnie. Pracę układu immunologicznego wspomagają między innymi witaminy A, C, D3, B12 i B6, a także minerały takie jak żelazo, cynk i selen, miedź czy kwas foliowy. Dzięki nim organizm utrzymuje między innymi prawidłowy poziom białych krwinek i limfocytów T oraz ma siłę walczyć z wolnymi rodnikami.

Dekalog wzmacniania odporności

1. Woda

w okresie zimowym suche powietrze w pomieszczeniach sprzyja wysychaniu śluzówek i skóry, co w rezultacie powoduje skłonność do podrażnień i świądu skóry. Stąd już tylko krok do tworzenia się uszkodzeń śluzówek i naskórka. Zadrapania skóry, pękające kąciki ust i suche śluzówki stanowią wrota zakażenia. Jeśli nie ma odpowiedniego nawodnienia, niesprawny jest również mechanizm samoistnego oczyszczania dróg oddechowych poprzez ruch rzęs i transport śluzu, w którym utknęły patogeny.

2. Dieta

Prawidłowa flora bakteryjna pokrywa całe jelito jak gęsty trawnik, stanowiąc doskonałą barierę biologiczną. Ubytki flory jelitowej spowodowane złą dietą czy lekami mogą być przyczyną wnikania patogenów do wnętrza organizmu, problemów z tolerancją pokarmów, a nawet podwyższonego cholesterolu i poziomu glukozy. Dlatego trzeba zadbać o obecność w diecie fermentowanych napojów mlecznych, naturalnych kiszonek oraz warzyw.

3. Witamina D

Konieczna jest nie tylko do prawidłowej mineralizacji kości, ale też jako prohormon, który bierze udział w regulowaniu bardzo wielu mechanizmów organizmu, w tym procesów odpornościowych. Jesienią i zimą w polskiej szerokości geograficznej potrzeba nam dodatkowych 1000-2000 j.m. witaminy D dziennie, a osobom otyłym – nawet 4000 j.m.

4. Omega-3

Wzmacnianie odporności nieswoistej to przyjmowanie kwasów omega-3 w ilości co najmniej 1000 mg dziennie. Taką ilość dostarczą nam zjadane minimum trzy razy w tygodniutłuste morskie ryby oraz oleje roślinne. Szczególnie bogate w omega-3 są olej lniany i rzepakowy, tłoczone na zimno. Dobrym ich źródłem są również orzechy i migdały.

5. Probiotyki

Za 70% naszej odporności odpowiedzialne są jelita – co jemy, jak jemy i jak dbamy o swój układ pokarmowy. Nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Dzięki nim będzie sprawnie funkcjonował i sam zwalczy wiele wirusów i bakterii. Z tego względu powinniśmy regularnie dostarczać tego, co niezbędne. Oprócz zróżnicowanej diety musimy również zadbać o jej jakość!, warto też wspomagać organizm probiotykami przez cały rok!

6. Owoce i warzywa

Antyoksydanty to roślinne odpowiedniki naszych przeciwciał. Stanowią formy obrony roślin przed grzybami i innymi pasożytami. Każda roślina ma swój arsenał obronny; łącząc wiele różnych warzyw i owoców, tak aby codziennie zjadać je we wszystkich kolorach uzyskamy najlepszy efekt.

7. Hartowanie

Ruch na świeżym powietrzu niezależnie od warunków atmosferycznych, kąpiele w morskiej wodzie, ale również korzystanie z sauny uczy nasz układ termoregulacji adaptacji do różnych sytuacji. Taka umiejętność doskonale przydaje się w walce z infekcjami.

8. Zdrowy sen

Organizm potrzebuje czasu na regenerację sił witalnych i naprawę drobnych uszkodzeń powstałych w ciągu dnia. Jest to około 7 godzin snu dziennie. Zdrowy sen nie powinien być przerywany, w dobrze wywietrzonym pomieszczeniu, w temperaturze około 19°C. Aby nic nas w nocy nie wybudzało, trzeba zadbać o wygodne łóżko, przewiewną pościel, ciszę i zaciemnienie pomieszczenia.

9. Ogranicz stres

Stres i przemęczenie najbardziej niszczą naszą odporność. Źródłem stresu mogą być kłopoty w pracy, w relacji z bliskimi, problem z chorobą w rodzinie, żałoba, obciążenia finansowe, wychowywanie dzieci. Najważniejsze jest znalezienie własnej drogi, by nie dać się stresowi: można uprawiać sport, rozwijać hobby, spacerować z psem. Jeśli nie potrafimy znaleźć swojego sposobu na stres, warto skorzystać z porady psychologa.

10. Codzienny spacer i uśmiech

W tej kwestii warto stosować tzw. model skandynawski – niezależnie od pogody, chociaż na chwilę, ale za to codziennie wychodzić na dwór, najlepiej z uśmiechem.

 

Suplementy diety wspomagające odporność

Natural Ashwaganda 600 mg 9% x 100 Vege caps. Ashwaganda, zwaną również witanią ospałą (withania sonifera), to zioło ajuwerdyjskie, które jest klasyfikowane jako adaptogen ze względu na jego zdolność do łagodzenia stresu oraz przyczyniania się do odporności organizmu.

Olej z nasion czarnuszki 2% 500 mg x 120 caps. Aliness Olej z nasion czarnuszki to najwyższej jakości olej z nasion czarnuszki pochodzenia etiopskiego. Pochodzenie Etiopskie nasion gwarantuje znacznie wyższą zawartość tymochinonu w produkcie (aż 2%) niż w przypadku innych odmian oraz zachowuje wszystkie składniki odżywcze nasion. Zawiera wysoką ilość kwasu oleinowego, linolowego oraz palmitynowego.

Lactoferrin LFS 90% 100 mg x 60 kapsułek. Laktoferyna została odkryta w 1939 roku, jako czerwona frakcja białka w mleku krowim. Po ponad kilkunastu latach badań została wyizolowana z mleka krowiego i ludzkiego. Jej charakterystyczną cechą był czerwony kolor podczas inkubacji z jonami żelaza, z tym wiąże się nazwa pochodząca z języka łacińskiego: „lacto” – mleczny i „ferrum” – żelazo. W ciągu następnych 20 lat odkryto strukturę tego białka, jego właściwości i wielokierunkowe działanie.

 

fot. pikrepo, materiały prasowe


Po produkty prozdrowotne zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Noble Health malinowy koktajl oczyszczający, cena promocyjna 19,99 zł

 

 

 

Udostępnij:
0