Jak łączyć składniki, żeby jeść zdrowo
Jedzenie pewnych produktów w parach mnoży ich dobroczynne właściwości odżywcze. Odpowiednie, zdrowe połączenia ułatwią zachowanie właściwej masy ciała, zapobiegną niedoborom pokarmowym i pozwolą zachować odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Agnieszka Kościowska, dietetyk podaje poniżej przykłady, które pozwolą na tworzenie własnych zdrowych duetów.
Krwisty befsztyk + sok z czarnej porzeczki. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi żelazo w najłatwiej przyswajalnej formie, gdyż żelazo w obecności witaminy C jest efektywniej wchłaniane. W ten prosty i zdrowy sposób zabezpieczamy się przed anemią.
Błonnik + woda. Błonnik w formie otrąb i woda to związek idealny i polecany z w walce z nadwagą. Woda powoduje, że błonnik w żołądku pęcznieje i daje uczucie sytości. Usprawnia również naturalny rytm wypróżnień, zmniejszając ryzyko zaparć. Błonnik wiąże również pewne ilości tłuszczu, dzięki czemu nadwyżka energii nie jest zamieniana w tkankę tłuszczową.
Olej roślinny + zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe warzywa. Sałatka z tych warzyw to doskonałe źródło beta-karotenu (warunkuje piękną, brzoskwiniową cerę!), który w organizmie zostaje przemieniony w witaminę A. Niestety bez obecności tłuszczu witamina A i beta-karoten nie ulegają procesowi wchłaniania.
Mięso + warzywa. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest dla nas bardzo ważne ze względów zdrowotnych, ale także ze względów estetycznych (walka z cellulitem!). W tym zestawie mięso jest kwasotwórcze, a warzywa działają alkalizująco.
Pasta z makreli + chudy twaróg. Wapń jest niezbędny, żeby kości były zdrowe i mocne. Dzięki bogatej w witaminę D makreli wapń z twarogu jest lepiej przyswajalny.
Mleczny napój probiotyczny + banan. To zestaw o dużych właściwościach prozdrowotnych. Banan jest źródłem składnika o nazwie FOS (fruktooligosacharyd), który należy do tzw. prebiotyków. Są one pożywką dla dobrych bakterii probiotycznych znajdujących się w jogurcie i stwarzają dogodne warunki do ich rozwoju i działania. Dzięki nim nasz układ odpornościowy lepiej funkcjonuje.
Filet z piersi kurczaka + chili. Dodanie ostrej papryczki do delikatnej piersi sprawia, że potrawa będzie strawiona szybciej i efektywniej. Ten zestaw działa rozgrzewająco, co dodatkowo przyspiesza przemianę materii. Niewskazany jest jednak dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
Dodaj komentarz
Komentarze
Często robię sobie mleczny naój energetyczny z babanem .. Pycha i do tego zdrowe. Muszę wprowadzić do swojej diety więcej błonnika i wody.:)
Od kilku lat przykładam wielką wagę do łączenia / niełączenia niektórych produktów i uważam, że przynosi to konkretne zdrowotne rezultaty!
Przede wszystkim nie łączę białek z węglowodanami, dzięki czemu zachowuję optymalną wagę.
Podaj przykład
Od dłuższego czasu interesuję się tematyką łączenia najróżniejszych składników ze sobą.Niby wiem,które można a których się nie powinno.Jednak i tak popełniam błędy.No cóż jak mówią trening czyni mistrzem.
Dokładnie, ja również nie łączę białek z węglowodanami i widzę efekty. Myślę, że to ciekawy temat na artykuł, powinniśmy wiedzieć, co jest najlepsze dla zdrowia.
Zdrowa dieta to temat, który mnie od dawna interesuje, ale po raz pierwszy w tak prosty i przejrzysty sposób dowiedziałam się jak zdrowo łączyć różne potrawy/ produkty. Bardzo dziękuję! Podzielę się tym artykułem z innnymi
dziękje za artykuł,który bardzo mi się przyda, zawsze boje się łączyć produkty tyle teraz słychać o niezdrowym łączeniu np.pomidora z ogórkiem czy herbaty czarnej z cytryną
Ja również dziękuję za artykuł. teraz będę stosowała te przepisy więc może nareszcie uda mi sie schudnąć.
Ja staram się jeść dużo produktów zawierających błonnik. Ogólnie, raczej zdrowo się odżywiam. Moim największym grzechem żywieniowym jest czerwone mięso, które uwielbiam i z którego chyba nigdy nie zrezygnuję.
no niesamowite miałam dzis na ten temat poczytać felieton a tu proszę f&l ma na ten temat artykuł jak nice

wskazówki godne nasladowania
muszę kiedyś zrobić sobie jakiś pyszny shake mleczno-bananowy!
A z czym połączyć kiwi które uwielbiam prawie codziennie muszę zjeść przynajmniej jedno wtedy nie czuję potrzeby jedzenia słodyczy:) to dziwne ale prawdziwe:)
Fajny i przydatny artykuł,muszę koniecznie sprawdzić.
artykuł super. Spróbuję w niektórych kwestiach sie stosować.
Rady z artykułu rzeczywiście super. Warto do niego wracać.
Coraz częściej jadam połączenie mięsa i wszelakich warzyw , zamiast ziemniaków czy ryżu wybieram brukselkę, brokuły do tego np . pierś z indyka plus jakaś surówka z sezonowych warzyw. Nie żałuję sobie i potrafię zjeść naprawdę spore ilości, ale warzyw nigdy za wiele.
ooo bardzo przydatny artykuł...muszę wypróbować
świetny artykuł!!
mmm niektóre połączenia sa bardzo smaczne, chętnie sie zastosuje
mam nadzieję że bedę o tych parach pamietać
Ja się chyba do tego nigdy nie przekonam i zawsze na takie porady patrzę z przymrużeniem oka
Ciekawe porady
Bardzo ciekawy artykuł.
ciekawe porady
prawda , świetny artykuł
Łączenie ma wybitne znaczenie dla naszego zdrowia.
fajne zestawy
Dobre pomysły
Czasem żona zrobi jakiś sok owocowy to wypiję jest pyszne i na pewno zdrowe
Ciekawe porady