Jak rozpoznać produkty pseudoekologiczne?

Jak rozpoznać produkty pseudoekologiczne?

Na rynku pojawia się coraz więcej produktów z „eko upraw”, „naturalnych składników” i „od polskich rolników” część z nich faktycznie produkowana jest bez użycia nawozów i w rodzimych gospodarstwach rolnych. Jednak według kontroli Inspekcji Handlowej 1 na 5 skontrolowanych partii produktów nie spełniała wymogów „ekologiczności”.

Produkty „eko”, „bio” i „organic” to takie, które zawierają co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Gospodarstwo rolne musi poddać się specjalnej kontroli, która potwierdza czy produkty spełniają ekologiczne unijne normy. Wówczas uzyskują one certyfikat i mogą być sygnowane logiem. W celu zapewnienia odpowiedniej jakości kontrole powtarzane są co roku. Produkty, które nie posiadają certyfikatu mogą być sygnowane jedynie nazwą „naturalne”.

Jak nie dać się zwieść pseudo-eko produktom?

– Produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością, jednak wielu konsumentów wprowadzanych jest w błąd. Nie każde bowiem nawiązanie do ekologiczności na etykiecie faktycznie przekłada się na jakość produktu – zauważa Mirosław Szemla prezes Stowarzyszenia BIO POLSKA, które promuje zdrową i ekologiczną żywność. BIO POLSKA radzi jak spośród tylu produktów odnaleźć te prawdziwie ekologiczne.

  1. Odpowiednie oznaczenia

Jeśli chcemy kupić prawdziwie ekologiczne produkty zwracajmy uwagę przede wszystkim na oznaczenia. Każdy z nich musi zawierać unijne logo produkcji ekologicznej tzw. „ekoliść” składający się z 12 gwiazdek,  numer jednostki certyfikującej (w Polsce działa ich 11) oraz miejsce uprawy surowców rolnych. Nie dajmy się zwieść także ekologicznym sklepom i bazarom, tam również skrupulatnie sprawdzajmy czy dany produkt posiada certyfikat.

  1. Krótsza data ważności

Produkty ekologiczne mają zwykle krótszą datę przydatności do spożycia, ponieważ nie zawierają substancji konserwujących.

  1. Wyższe ceny

Produkty pochodzenia naturalnego kosztują więcej ponieważ ich uprawa również jest droższa. Ponadto sklepy, w których są sprzedawane doliczają sobie odpowiednią marżę dlatego warto ekologiczne produkty kupować prosto od producenta.

  1. Produkty nie wyglądają jak z katalogu

Warzywa i owoce uprawiane bez nawozów i środków wzmacniających czasami nie wyglądają tak zachęcająco jak te naszpikowane konserwantami. Są jednak o wiele zdrowsze ponieważ nie zawierają substancji poprawiających barwę, konsystencję i strukturę. Będąc na zakupach starajmy się unikać np. bardzo błyszczących jabłek.

 

Kupując prawdziwie ekologiczne produkty robimy to głównie dla naszego zdrowia, ale przy okazji wspieramy krajowe gospodarstwa rolne.

 

  1. Produkty z ekologicznych upraw to tylko takie, które posiadają europejskie oznaczenie „ekoliść”, numer jednostki certyfikującej oraz dokładny adres upraw. 
  2. Mają krótszą datę ważności ponieważ nie zawierają substancji konserwujących.
  3. Ich ceny są wyższe ponieważ wyższe są również koszty produkcji.
  4. Warzywa i owoce ekologiczne nie wyglądają tak jak te z „polepszaczami” ponieważ nie zawierają wzmacniaczy barwy, konsystencji i struktury.

**************************

Mirosław Szemla jest założycielem Stowarzyszenia BIO-POLSKA, a także strażakiem-ochotnikiem, zastępcą Prezesa Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Działa także w strukturach PSL-u jako wiceprezes Zarządu Wojewódzkiego PSL w Katowicach. Propagator idei samorządności i organizator inicjatyw, służących poprawie życia ludzi z powiatu bielskiego, żywieckiego, cieszyńskiego i Bielska Białej.

**************************

Udostępnij:
0