Face&Look > Mężczyzna > Jakie zrobisz ciasto na Wielkanoc?

Jakie zrobisz ciasto na Wielkanoc?

Jakie ciasto pojawi się na waszym wielkanocnym stole? Przypominamy przepisy na trzy klasyczne, tradycyjne polskie ciasta: babkę drożdżową, mazurka i wielkanocną paschę.

Wielkanocna babka drożdżowa, przepis Piotra Kucharskiego

Drożdżowa babka posypana cukrem pudrem jest pyszna, zwłaszcza posmarowana masłem... Czy może być także zdrowa. Piotr Kucharski przekonuje, że tak. W jego przepisie znajdziemy otręby owsiane marki Kupiec. Otręby są bogate w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Ich regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, nowotworowym oraz cukrzycy. Otręby zapewniają prawidłową przemianę materii.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki otrębów owsianych firmy Kupiec, 200 g masła,  szklanka cukru, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę z jajek wymieszać z mąką,
a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć
z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

więcej zdrowych przepisów na www.zdrowenienudne.pl

Pascha wielkanocna, przepis Aleksandry Maciejak, autorki Face&Look

Paschę można przygotować z gotowego już sera, ale jeśli przygotujemy masę sami, z mleka i śmietany, będzie znacznie lepsza, słodka i delikatna! W moim domu przygotowaną wedługtego przepisu masę kładziemy na spodzie biszkoptowym (lub biszkoptach) i zalewamy galaretką - w ten sposób powstaje fantastyczny sernik na zimno.

Składniki: 2 kwaśne śmietany, 2 litry tłustego mleka (nie UHT!!!!), 6 jajek, kostka masła (może być masło roslinne lub nawet margaryna, ale ja nie lubię tego posmaku :), 2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Śmietanę i mleko najlepiej schłodzić, wystawiając na zewnątrz lub do lodówki. Schłodzone przelać do garnka, dodać roztrzepane lekko jaja (razem z białkami) i podgrzewać, aż wytrąci się serek. Odcedzić go na gazie lub gęstej ścierece - najlepiej zostawić masę na noc, żeby się dobrze odsączyła.
Przygotowany w ten sposób twarożek mielimy w maszynce (co najmniej dwukrotnie) lub miksujemy w malakserze. Dodając stopniowo masło i cukier, ucieramy na gładką jednolitą masę. Na tym etapie można też dodać jakiś aromat - cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy.

Na koniec można dodać różne dodatki - zmielone orzechy, bakalie etc. Mi pascha smakuje najbardziej z uprażonym płatkami migdałowymi.

Mazurek migdałowo-kajmakowy, przepis Pawła Małeckiego

Piotr Małecki, cukiernik Kuchni Lidla, opowiada jak zrobić wyjątkowego mazurka. Jest pracochłonny, ale warto się trochę pomęczyć!

Składniki na kruche ciasto migdałowe: 70 g zmielonych na mączkę migdałów,  250 g mąki pszennej, 90 g cukru pudru, 200 g miękkiego masła, 2 żółtka, szczypta soli

Składniki na ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki): 150 g margaryny, 100 g cukru pudru, 2 jajka, 200 g mąki pszennej, 50 g zmielonych na mączkę migdałów
 
Składniki na masę kajmakową: 450 g cukierków krówek (klasycznych), 100 ml mleka 3,2%, 100 ml śmietany 30%, 50 g miękkiego masła
 
Składniki na polewę i do dekoracji: biała, rozpuszczona czekolada, rozpuszczona deserowa czekolada, bakalie 
 
Przygotowanie:
Ciasto migdałowe. Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Bardzo ważne: ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je  na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Za pomocą miski wyciąć w cieście kształt mazurka. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
 
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki).Margarynę trzeba zmiksować z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodać jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
 
Masa kajmakowa. Mleko trzeba wymieszać ze śmietaną w rondelku i zagotować. Do gotującego się mleka i śmietany wsypać krówki. Ciągle mieszając, doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), trzeba zdjąć rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodać miękkie masło. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 
Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Dekorujemy bakaliami i rozpuszczoną czekoladą.
 
więcej przepisów na ciasta i inne desery na www.kuchnialidla.pl

 

Dodaj komentarz

Komentarze

magggg

wiadome że wielkanocna babka to konieczność na stołach Wink szkoda że mam dwie lewe ręce do pieczenia ciast Sad

Masza

Obowiązkowo sernik,mazurek i babkę:)

francesca

Ja niestety też mam dwie lewe ręce, jeżeli chodzi o pieczenie. Moja babcia robi standardowo szarlotkę, znów próbuje w-z (choć przeważnie jej nie wychodzi), zapewne babka również znajdzie się na stole Smile

Natti

Oczywiście u mnie królował będzie sernik Wink Od lat to moje ulubione ciasto,w tym roku mam zamiar zrobić z truskawkami i galaretką.

angel3312

Dziś upiekłam babkę tzn starałam się upiec, po wyjęciu z pieca załamałam się,bo babka wcale mi nie wyrosła. Jutro na nowo piec ;/ ale wypróbuję tym razem przepisu podanego powyżej.

mskrzypulec

Ja uwielbiam piec ciasta więc w tym roku na wielkanocnym stole na pewno nie zabraknie mazurka, którego będe piekła pierwszy raz Smile

mskrzypulec

Słyszalam, że najlepiej piec ciasta jak masz na to ochotę i nie robić nic na siłe bo wtedy sięnie uda. W moim przypadku sprawdziła się teoria, że kiedy ma się trudne dni to ciasto nie wychodzi.

Masza

Nie przejmuj się,następna babka na pewno wyrośnie.

caroline000

U mnie jak co roku będzie to mazurek, szarlotka i sernik z brzoskwiniami, na pewno a co jeszcze nie mam pojęcia:)
Ciastami zajmuje się mama a ja sałatkami i strogonowem:)

angel3312

Eh zajechałam dzisiaj do marketu i kupiłam gotową
mskrzypulec - coś w tym jest najwidoczniej.... przesądy ale nie które się sprawdzają

wioleta2211

ja uwielbiam sernik;

0

wioleta2211

nie jadłam jeszcze dobrego mazurka;(

wioleta2211

makowiec, jabłecznik, sernik babka to moje typy na święta

KAHA

Ja nie piekę ciast, gdyż nie bardzo mi to wychodzi - ale jeść uwielbiam:)

joanna m

na Wielkanoc u nas obowiązkowo sernik Smile przygotowuję taki z czekoladową kruszonką. Zrobiłam dziś mazurka według powyższego przepisu Smile Rewelacja ! Wygląda i smakuje znakomicie !

KAHA

Nie wiem jak Wy, ale ja już pękam w szwach:) Przede mną jeszcze jeden dzień objadania się.:)

gamzurek5

Był sernik, mazurek, makowiec i kopiec kreta tez był Smile Wszystko pieczone przez babcię Biggrin

KAHA

To jednym słowem było - PYSZNIE:) Tak jak u mnie.

zurii

Ja zrobiłam paschę-pyszna była!!!

dark_forest

Ja kocham paschę i serniki - za to mazurków nie cierpię!

KAHA

A ja uwielbiam wszystko co jest słodkie. Dziś np. zjadłam pół słoika Nutelli hihi:)

weronkaa84

U mnie na Wielkanoc jest obowiązkowo sernik, babka na majonezie i makowiec Smile

sisi13

Ja kupuję babę i mazurka Smile

aga0495

Fajne przepisy Smile

Julia Suszczynska

Ciekawy artykuł skorzystam z porad Smile

Julia Suszczynska

Ciekawy artykuł skorzystam z porad Smile

Mirosław Suszczynski

Ciekawy artykuł Smile

OLIWIA25

Sernik to podstawa :

wampa

przepisów nigdy za wiele:)