Jakie zrobisz ciasto na Wielkanoc?

Jakie zrobisz ciasto na Wielkanoc?

Wielkanocna babka drożdżowa, przepis Piotra Kucharskiego

Drożdżowa babka posypana cukrem pudrem jest pyszna, zwłaszcza posmarowana masłem… Czy może być także zdrowa. Piotr Kucharski przekonuje, że tak. W jego przepisie znajdziemy otręby owsiane marki Kupiec. Otręby są bogate w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Ich regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, nowotworowym oraz cukrzycy. Otręby zapewniają prawidłową przemianę materii.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki otrębów owsianych firmy Kupiec, 200 g masła,  szklanka cukru, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę z jajek wymieszać z mąką,
a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć
z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

więcej zdrowych przepisów na www.zdrowenienudne.pl

Pascha wielkanocna, przepis Aleksandry Maciejak, autorki Face&Look

Paschę można przygotować z gotowego już sera, ale jeśli przygotujemy masę sami, z mleka i śmietany, będzie znacznie lepsza, słodka i delikatna! W moim domu przygotowaną wedługtego przepisu masę kładziemy na spodzie biszkoptowym (lub biszkoptach) i zalewamy galaretką – w ten sposób powstaje fantastyczny sernik na zimno.

Składniki: 2 kwaśne śmietany, 2 litry tłustego mleka (nie UHT!!!!), 6 jajek, kostka masła (może być masło roslinne lub nawet margaryna, ale ja nie lubię tego posmaku :), 2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Śmietanę i mleko najlepiej schłodzić, wystawiając na zewnątrz lub do lodówki. Schłodzone przelać do garnka, dodać roztrzepane lekko jaja (razem z białkami) i podgrzewać, aż wytrąci się serek. Odcedzić go na gazie lub gęstej ścierece – najlepiej zostawić masę na noc, żeby się dobrze odsączyła.
Przygotowany w ten sposób twarożek mielimy w maszynce (co najmniej dwukrotnie) lub miksujemy w malakserze. Dodając stopniowo masło i cukier, ucieramy na gładką jednolitą masę. Na tym etapie można też dodać jakiś aromat – cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy.

Na koniec można dodać różne dodatki – zmielone orzechy, bakalie etc. Mi pascha smakuje najbardziej z uprażonym płatkami migdałowymi.

Mazurek migdałowo-kajmakowy, przepis Pawła Małeckiego

Piotr Małecki, cukiernik Kuchni Lidla, opowiada jak zrobić wyjątkowego mazurka. Jest pracochłonny, ale warto się trochę pomęczyć!

Składniki na kruche ciasto migdałowe: 70 g zmielonych na mączkę migdałów,  250 g mąki pszennej, 90 g cukru pudru, 200 g miękkiego masła, 2 żółtka, szczypta soli

Składniki na ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki): 150 g margaryny, 100 g cukru pudru, 2 jajka, 200 g mąki pszennej, 50 g zmielonych na mączkę migdałów
 
Składniki na masę kajmakową: 450 g cukierków krówek (klasycznych), 100 ml mleka 3,2%, 100 ml śmietany 30%, 50 g miękkiego masła
 
Składniki na polewę i do dekoracji: biała, rozpuszczona czekolada, rozpuszczona deserowa czekolada, bakalie 
 
Przygotowanie:
Ciasto migdałowe. Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Bardzo ważne: ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je  na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Za pomocą miski wyciąć w cieście kształt mazurka. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
 
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki).Margarynę trzeba zmiksować z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodać jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
 
Masa kajmakowa. Mleko trzeba wymieszać ze śmietaną w rondelku i zagotować. Do gotującego się mleka i śmietany wsypać krówki. Ciągle mieszając, doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), trzeba zdjąć rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodać miękkie masło. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 
Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Dekorujemy bakaliami i rozpuszczoną czekoladą.
 

więcej przepisów na ciasta i inne desery na www.kuchnialidla.pl

 

Udostępnij:
0