Wielkanocna babka drożdżowa, przepis Piotra Kucharskiego
Drożdżowa babka posypana cukrem pudrem jest pyszna, zwłaszcza posmarowana masłem… Czy może być także zdrowa. Piotr Kucharski przekonuje, że tak. W jego przepisie znajdziemy otręby owsiane marki Kupiec. Otręby są bogate w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Ich regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, nowotworowym oraz cukrzycy. Otręby zapewniają prawidłową przemianę materii.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki otrębów owsianych firmy Kupiec, 200 g masła, szklanka cukru, 4 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę z jajek wymieszać z mąką,
a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć
z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
więcej zdrowych przepisów na www.zdrowenienudne.pl
Pascha wielkanocna, przepis Aleksandry Maciejak, autorki Face&Look
Paschę można przygotować z gotowego już sera, ale jeśli przygotujemy masę sami, z mleka i śmietany, będzie znacznie lepsza, słodka i delikatna! W moim domu przygotowaną wedługtego przepisu masę kładziemy na spodzie biszkoptowym (lub biszkoptach) i zalewamy galaretką – w ten sposób powstaje fantastyczny sernik na zimno.
Składniki: 2 kwaśne śmietany, 2 litry tłustego mleka (nie UHT!!!!), 6 jajek, kostka masła (może być masło roslinne lub nawet margaryna, ale ja nie lubię tego posmaku :), 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę i mleko najlepiej schłodzić, wystawiając na zewnątrz lub do lodówki. Schłodzone przelać do garnka, dodać roztrzepane lekko jaja (razem z białkami) i podgrzewać, aż wytrąci się serek. Odcedzić go na gazie lub gęstej ścierece – najlepiej zostawić masę na noc, żeby się dobrze odsączyła.
Przygotowany w ten sposób twarożek mielimy w maszynce (co najmniej dwukrotnie) lub miksujemy w malakserze. Dodając stopniowo masło i cukier, ucieramy na gładką jednolitą masę. Na tym etapie można też dodać jakiś aromat – cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy.
Na koniec można dodać różne dodatki – zmielone orzechy, bakalie etc. Mi pascha smakuje najbardziej z uprażonym płatkami migdałowymi.
Mazurek migdałowo-kajmakowy, przepis Pawła Małeckiego
Piotr Małecki, cukiernik Kuchni Lidla, opowiada jak zrobić wyjątkowego mazurka. Jest pracochłonny, ale warto się trochę pomęczyć!
Składniki na kruche ciasto migdałowe: 70 g zmielonych na mączkę migdałów, 250 g mąki pszennej, 90 g cukru pudru, 200 g miękkiego masła, 2 żółtka, szczypta soli
Ciasto migdałowe. Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Bardzo ważne: ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Za pomocą miski wyciąć w cieście kształt mazurka. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
więcej przepisów na ciasta i inne desery na www.kuchnialidla.pl