Jarmuż i pokrzywa w soczystym wydaniu

Jarmuż i pokrzywa w soczystym wydaniu

Zdrowe rośliny, takie jak pokrzywa czy jarmuż, używane kiedyś przez nasze babcie, znów powracają. I to wcale nie tylko do restauracyjnych menu, ale znaleźć je można na lokalnych bazarkach i w marketach, a pokrzywę możesz przecież zerwać w parku sama! Nie pozostaje zatem nic innego jak tylko skorzystać z ich dobroczynnego działania.

Jarmuż, czyli dzika kapusta, został ostatnio okrzyknięty jednym z najzdrowszych warzyw. Nic dziwnego – jego liście są skarbnicą białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C, K i A oraz soli mineralnych, przede wszystkim wapnia i potasu. Ponadto jarmuż jest bogaty w przeciwutleniacze: sulforafan i karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) o działaniach antynowotworowych. Także niepozorna pokrzywa kryje w sobie dużo wartości odżywczych i prozdrowotnych dzięki zawartości witamin A, K, B2 i C oraz makro i mikroelementów. Pokrzywa przede wszystkim wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, wspomagając pracę trzustki, wątroby i żołądka oraz przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Zarówno jarmuż, jak i pokrzywę można stosować jako dodatek do sałatek lub wykorzystać jako składnik soku. Najlepiej przygotować taki zdrowy napój samemu. Poniżej kilka przepisów na koktajle pochodzące z książki pt. „Jak zamieszać w swoim życiu, czyli koktajle dla zdrowia i urody” autorstwa Katarzyny Błażejewskiej.

Owocowy jarmuż: 3 liście jarmużu, 3 plasterki ananasa, 1 jabłko.Jarmuż, ananas i jabłko po umyciu umieść w sokowirówce. Przed podaniem wymieszaj sok.

Barszcz z jarmużem: 2 liście jarmużu, 1 pomarańcza, 1 jabłko, 50 ml soku z kiszonych buraków. Wyciśnij sok z jarmużu i jabłka, a następnie dodaj wcześniej przygotowany sok z pomarańczy i kiszonych buraków. Wymieszaj

Pyszna pokrzywa: 1 jabłko, 1 marchewka, 1 pomarańcza, 1/2 cytryny, 5 gałązek młodych pędów mięty, 3 gałązki młodych pędów pokrzywy (zbierz ją w gumowych rękawiczkach w parku lub lesie, z dala od drogi. W domu umyj ją dokładnie dużą ilością wody), 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 szklanki wody. Jabłko, pomarańczę, marchewkę, cytrynę, pokrzywę, miętę i natkę umieść w sokowirówce i wyciśnij sok. Przepłucz wodą pojemnik urządzenia, po czym dodaj ją do koktajlu. Zamieszaj.

 

Jeśli myślisz, że przygotowywanie świeżych i zdrowych soków jest pracochłonne i wymaga długiego czyszczenia urządzenia, wypróbuj sokowirówki marki Philips. Te innowacyjne urządzenia zostały opracowane z myślą o przygotowywaniu maksymalnej ilości zdrowego soku, ale i o łatwym czyszczeniu. Dzięki technologii QuickClean i funkcji wstępnego czyszczenia odpada zmartwienie związane z uciążliwym myciem urządzenia.  

Sokowirówki Philips HR1871/70, HR1870/70 i HR1869/70 i trzy nowe modele HR1855 są wyposażone w funkcję wstępnego czyszczenia PreClean. Wlewanie wody do urządzenia za pomocą popychacza powoduje powstawanie swego rodzaju fontanny płuczącej jego wnętrze, usuwającej wszelkie pozostałości z pokrywy i ułatwiającej umycie sitka. Następnie dzięki technologii QuickClean po wstępnym czyszczeniu można z łatwością usunąć pozostałe włókna za pomocą zwykłej myjki kuchennej. Co ważne, cały miąższ zbiera się wyłącznie w jednym miejscu. Po przygotowaniu pysznych i zdrowych soków cały proces mycia sokowirówki trwa zaledwie minutę! 

Udostępnij:
0