Kawa i pomysły na letnie orzeźwienie

Kawa i pomysły na letnie orzeźwienie
Tak jak kawę cechuje różnorodność botanicznych odmian ziaren oraz metod ich łączenia, tak sposób jej przyrządzenia oraz podawania może różnić się w zależności od pór roku. W gorące dni, kiedy temperatura nierzadko zbliża się do trzydziestu kresek, warto spróbować orzeźwiającej kawy, która doskonale smakuje szczególnie w wakacje.
 
ESPRESSO AGRUMATO
Espresso Agrumato to niezwykle orzeźwiający napój, w którym wyrazisty smak kawy łączy się z soczystą cytryną. Idealnie sprawdzi się jako deser po posiłku, a na dodatek jest prosty w przygotowaniu. Do przygotowania tego napoju Lavazza rekomenduje kawę Qualità Oro.
 
SKŁADNIKI na 4 porcje:
4 espresso
330 ml wody,
660 g białego cukru,
skórka otarta z 3 cytryn, 
100 g spienionego mleka,
kandyzowana skórka cytryny
 
PRZYGOTOWANIE
Zrób syrop cytrynowy: otartą skórkę z cytryn przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę. Wymieszaj składniki i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przełóż do lodówki. 
Wlej 6 łyżeczek syropu cytrynowego do spieniacza do mleka (resztę możesz przechowywać w lodówce do następnego razu). Dodaj mleko i ubij, aby uzyskać gęstą piankę. Przelej espresso do szklanki, dodaj schłodzoną piankę mleczną z nutą cytryny. Udekoruj kawę kandyzowaną skórką cytryny (lub świeżą, pokrojoną w drobną kostkę). 
 
 
LAVAZZA E-TONIC 
Serwując ten napój na pewno zaimponujesz swoim znajomym! To świetna alternatywa dla klasycznego aperitifu. Koktajl podkreśla walory wybranej przez Ciebie kawy, jednocześnie zaskakując balsamiczną nutą. Pamiętaj, że musisz go przygotować przynajmniej 24 godziny przed podaniem. Do przygotowania tego napoju Lavazza rekomenduje kawę Qualità Oro.
 
SKŁADNIKI na 1 porcję:
200 ml toniku,
32 ziarna jałowca (po 2 na każdą kostkę lodu)
250 ml toniku, 
1 porcja espresso,
3 cienkie plasterki imbiru 
Dodatkowo: tacka do kostek lodu (tu proporcje na 16 kostek)
 
PRZYGOTOWANIE:
Zrób aromatyzowane jałowcem kostki lodu: rozgnieć lekko ziarna jałowca i zagotuj wraz z 200 ml toniku. Przelej składniki na tackę do lodu, tak by w każdej kostce znalazły się po dwa ziarna jałowca. Włóż do zamrażalnika na 24 godziny. Przełóż 6-7 kostek lodu do szklanki (resztę lodu wykorzystaj na kolejne napoje), dodaj plasterki imbiru, dolej 250 ml toniku. Przygotuj espresso ristretto* (około 25 ml) i wlej do toniku. 
 
 
*Ristretto to „krótkie” espresso, dwa razy mocniejsze niż klasyczne, przygotowywane z połowy ilości wody. 


Fot. Lavazza

 

 

Udostępnij:
0