Kawowe ABC. Podpowiadamy, jak przygotować różne rodzaje kawy

Kawowe ABC. Podpowiadamy, jak przygotować różne rodzaje kawy
Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso.

Kawy czarne

Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30 ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu.
Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. — Zamiast przerywać parzenie przy 30 ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60 ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy — mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60 ml.
Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano to espresso, do którego dolewa się gorącej wody. Wbrew pozorom americano nie powstało w Stanach Zjednoczonych, ale we Włoszech. Nazwę rzeczywiście zawdzięcza jednak Amerykanom, którzy chętnie wybierali kawę w większym kubku i o łagodniejszym niż espresso smaku — Americano zachowuje charakterystyczny smak kawy, ale dzięki gorącej wodzie jednocześnie staje się on łagodniejszy — dodaje Marcin Kozicki. Z kolei caffé crema pierwotnie w niektórych krajach była nazwą dla espresso. — Jednak tak naprawdę jest to rodzaj kawy parzonej wodą pod ciśnieniem aż do uzyskania ok. 180-240ml objętości, bez dolewania wody (jak to się robi w przypadku americano). Przez taki zabieg z kawy wydobywa się inne substancje, a napar smakuje inaczej niż americano — opowiada barista.
 

Napoje mleczne

W Polsce najwięcej fanów mają napoje mleczne, a wśród nich króluje cappuccino. Jak powinno ono powstawać? — Jest to po prostu espresso połączone ze spienionym mlekiem o kremowej teksturze. Technicznie piana powinna zajmować więcej niż 1 cm całości napoju — mówi Marcin Kozicki. Inny popularnym wyborem jest latte macchiato. To z kolei składa się z gorącego spienionego mleka, do którego wlewa się porcję espresso. — Prawidłowo zrobione latte macchiato ma 3 warstwy: mleko na dole szklanki, mleko zmieszane z espresso pośrodku i mleczną piankę na szczycie. Ma ono minimum 200 ml pojemności i często podawane jest w przezroczystej szklance, dzięki czemu widać ułożone warstwy – tłumaczy barista. Macchiato znaczy w języku włoskim splamiony, stąd też wzięła się nazwa innego napoju kawowego, czyli espresso macchiato. Jest to espresso z niewielką ilością spienionego mleka, czyli splamione mlekiem. Niesłusznie latte macchiato bywa też mylone z café au lait, czyli kawą na bazie espresso przedłużonego wodą z dodatkiem ciepłego mleka.
Jeszcze innym napojem mlecznym jest flat white. — To kawa pochodząca z Australii lub Nowej Zelandii – cały czas trwają spory o to, gdzie zaczęto serwować ją po raz pierwszy. Tradycyjnie przygotowuje się ją z podwójnego espresso, które zalewa się delikatnie spienionym, ciepłym mlekiem — opowiada Marcin Kozicki. Jak nazwa wskazuje, flat white powinna być płaska na powierzchni, bez dużej piany.
 
Do przygotowania idealnego kawowego napoju nie potrzebujesz wizyty w kawiarni i profesjonalnego baristy. Kawę w wybranym wariancie możesz przygotować też samemu w domu w ekspresie automatycznym. Automatyczny ekspres do kawy Saeco Xelsis SM7685 oferuje aż 15 światowej klasy napojów – od mocnego ristretto po doskonałe cappuccino, flat white czy café au lait. 


fot. materiały prasowe

 

Udostępnij:
0