Kinder party – uczta dla malucha

Zbliżają się wakacje i co za tym idzie również piękna pogoda. To idealna okazja do zorganizowania dla małej pociechy kinder balu. Dla malucha jest to szansa na spotkanie z rówieśnikami i beztroską zabawę. Dla rodziców - nie lada wyzwanie. Jak przygotować bal marzeń i co podać w tak ważnym dla dziecka dniu? Na szczęście jest kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą każdej mamie.

Idealne dziecięce menu. Planując menu na kinder bal wielu rodziców staje przed niełatwym wyborem: ma być zdrowo czy smacznie? Dzieci uwielbiają różnego rodzaju przekąski, które niekoniecznie powinny znaleźć się w diecie młodego człowieka. Z drugiej strony, chcielibyśmy, aby w tak ważnym dla dziecka dniu jak "impreza" z przyjaciółmi, najmłodsi dostali coś, co będzie im smakowało i uatrakcyjni wspólną zabawę. Jest sposób, który pozwoli każdemu rodzicowi połączyć przyjemne z pożytecznym.

Kolorowo i … zdrowo. Zwykłe, nudne kanapki czy tradycyjny obiad, w tak wielkie dziecięce święto nawet nie wchodzą w grę. Dzieci uwielbiają kolorowe, ładnie wyglądające, słodkie potrawy. Planując przyjęcie dla najmłodszych, warto pamiętać o tej zasadzie i przygotować coś zdrowego, a jednocześnie atrakcyjnego. Quesadillas, czyli ryż ze szpinakiem owinięty w chrupiące tortille, to idealna propozycja na przystawkę. Zwłaszcza, że jej przygotowanie zajmie nam jedynie 30 minut. Z kolei na deser idealnie sprawdzi się ryż z rodzynkami gotowany na mleku migdałowym zapiekany z płatkami migdałów, który z pewnością przypadnie do gustu małym gościom. Smakowite połączenie  chrupiących migdałów ze słodkim ryżem, kawałkami jabłek i rodzynkami na pewno zniknie w kilka chwil, nie tylko z dziecięcych talerzy. Jego przyrządzenie zajmie nam również jedyne 30 minut, co pozwoli zaoszczędzić czas na przygotowanie dodatkowych atrakcji dla najmłodszych. Poza tym każdy rodzic będzie miał pewność, że oprócz dobrej zabawy, dzieci będą się zajadały zdrowym posiłkiem.

Samo zdrowie. Ryż plus rodzynki i suszone jabłka to zestaw słodkości i zdrowia w jednym. Ryż nie tylko doda naszym pociechom energii do zabawy, ale przede wszystkim dostarczy im niezbędnych witamin. Będzie również doskonałą propozycja dla dzieci na diecie bezglutenowej. Z kolei jabłka i rodzynki, będą nie tylko smacznym dodatkiem, ale również źródłem cennego błonnika i witamin, które są tak ważne w rozwoju każdego malucha. Z kolei quesadillas pozwoli na sprytne przemycenie zdrowego, bogatego w wartości odżywcze, szpinaku do diety naszego dziecka.

RYŻ Z RODZYNKAMI GOTOWANY NA MLEKU MIGDAŁOWYM ZAPIEKANY Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Czas przygotowania: do 30 min; 2-4 porcje; danie wegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy.

SKŁADNIKIZAPIEKANKA: 400-500 ml mleka migdałowego (można użyć innego mleka roślinnego); 1 torebka Ryżu z jabłkami i rodzynkami z serii Dania Babci Zosi; 50 g migdałów w płatkach; 2-3 łyżki oleju np. lnianego lub rzepakowego; 1-2 łyżki syropu z agawy. KAKAO: 300 ml mleka migdałowego (można użyć innego mleka roślinnego); 2 łyżki kakao; 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej; 2-4 łyżki syropu z agawy.

Przygotowanie potrawy zaczynamy od podgrzania w garnku mleka. Gdy mleko jest gorące, dodajemy ryż i gotujemy ok 20 minut co chwilę mieszając, ponieważ ryż na mleku łatwo się przypala. Gdy ryż się gotuje, rozgrzewamy piekarnik do 180-200 st C. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, a płatki migdałów mieszamy z syropem z agawy i łyżką oleju. Gorący ryż przekładamy do naczynia do zapiekania, całość przykrywamy migdałami i wstawiamy do piekarnika, ale tylko na kilka minut, aż płatki migdałów się zrumienią.

Przez ten czas możemy przygotować kakao. 200 ml mleka migdałowego podgrzewamy w garnuszku. Do pozostałego mleka dodajemy kakao, skrobię ziemniaczaną i syrop z agawy, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, wolnym strumieniem wlewamy do niego mieszankę z kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy 2- 3 minuty. Zapiekankę i kakao podajemy na ciepło.

QUESADILLES

Czas przygotowania - do 30 minut; 2-4 porcje; danie wegetariańskie

SKŁADNIKI: SALSA: 2 średnie pomidory; 1 nieduża czerwona papryka; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 mała czerwona cebula; 1 łyżka oleju; 1/2 soku z limonki lub cytryny; sól. QUESADILLES: 1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi; 4 tortille; 100 g sera mimolet (lub innego ostrego sera ); ew. 1 jajko; sól; pieprz.

Przygotowanie przepysznej quesadilles rozpoczynamy od ugotowania ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ryż jest już gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą. Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się salsą. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Z pomidorów usuwamy skórę i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę również oczyszczamy z nasion. Ponieważ potrawą będą zajadały się dzieci możemy nie dodawać chili, lub po prostu usunąć z niej nasiona. Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawiamy, żeby salsa się przegryzła i nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku  (warto ją przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia).

Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Możemy ewentualnie dodać jedno roztrzepane jajko, żeby farsz się lepiej trzymał. Gotowy farsz rozkładamy na dwa placki tortilli i przykrywamy pozostałymi plackami. Quesadilles przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy tortille się zarumienią z obu stron, kroimy je na trójkąty i podajemy gorące z salsą. Smacznego!

Autor: 
Esti / www.estellefashion.pl

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

requiem29

Mało atrakcyjnie to wygląda dla dorosłego więc wątpię, żeby dzieci były zachwycone.. dzieciaczki lubią na przykład ciasto francuskie z niespodzianką a w środku pomidorki, papryka, ser feta etc. , uwielbiają też kolorowe galaretki z owocami, fikuśnie przygotowane np. po przez postawienie szklaneczek pod skosem , gdy galaretka tężeje, dużym zainteresowaniem cieszą się też sałatki owocowe, które dzieci mogą sobie same skomponować, wystarczy pokroić różne owoce, ułożyć je oddzielnie, dodać różne dodatki : rodzynki, nasiona, płatki owsiane a dzieci same wybiorą co lubią.. Szybko , prosto i małym nakładem czasu pracy i finansów.

kylaina

Requiem masz rację, pierwsze danie w ogóle mnie nie przekonuje na tego typu imprezę. Drugie już może, ale może być problem ze spożyciem, trudna forma dla dziecka. Choć sama z apetytem bym zjadła Smile

Dorota Niewiadomska

Dzieci najwięcej ponoć jedzą oczami,a potem w obrót idzie podniebienie.Znam to z autopsji.Ma być barwnie i zabawnie.Nie muszą to być jakieś cuda niewidy.Najpierw jest wielki zachwyt,a potem pokusa aby popróbować.U nas nie tak dawno sprawdziła się zapiekanka makaronowa z brokułami i mega ciągnącym serem,chrupiące udka w miodzie,kolorowe galaretki i ptysie....

sisi13

No nie wiem czy ten ryż miałby wzięcie...Raczej nie.

weronkaa84

Zawsze chętniej sięga się po coś, co ładnie wygląda. Nie tylko dzieci tak mają Biggrin

aneta11

ciekawy artykul

pyrta

bardzo fajne propozycje

bianeczkaa

Wątpię, aby jakieś dziecko chciało to zjeść z apetytem. Nie wygląda to atrakcyjnie, niczym nie zachęca, nawet dorosłego. Dużo fajniej sprawdziły by się np truskawki pod taką pierzynką.

eliska

Ja robię dzieciom ryż z jabłkami potem polany bitą śmietana i posypany cynamonem lub tarta czekoladą no i oczywiście galaretki krojone w kostkę przekładane bitą śmietaną suszonymi owocami posypane czekoladą . Mam wiele pomysłów i zawsze dzieciaki się chętnie zjeżdżają do nas w każde wakacje jest wesoło i gwarno

OLIWIA25

Szczerze wątpię by były to propozycje dobre dla dzieciaków.

banna1989

Dziecko musi mieć jedzenie atrakcyjne wizualnie to już połowa sukcesu następna to oczywiście preferencje smakowe

annasus

Bardzo fajne propozycje, chętnie wypróbuję Smile

sweetmedi25

mimo, że nie mam swoich dzieci, wiem, że jeśli chodzi o zainteresowanie malucha jedzeniem musi być przede wszystkim kolorowe i atrakcyjne wizualnie, np w kształcie postaci z bajki lub jakiegoś zwierzątka Smile

maybe92

Ten ryż to chyba taki faktycznie nie bardzo - sama bym się raczej nie skusiła Biggrin

Moniiaa

Nie sądzę żeby dzieciaki były zachwycone takimi daniami. Jest lato, mnóstwo owoców - dlaczego nie postawić na pełnoziarnistą tarte z owocami? Albo lody owocowe? Mufiiny...

kasiaa

A ja bym sama chętnie spróbowała tego ryżu Wink

bozenkaxxj

Ryż bym chętnie zjadła, natomiast jako danie na przyjęcie dla dzieci raczej nie przekonuje mnie.Kolorowe galaretki z owocami, bita smietaną, migdałami, orzechami to tak, różne owoce, warzywa, ciasta, kolorowe kanapki...

sabinkaem

Myślę, że ja bym z chęcią coś takiego zjadła, ale czy mój maluszek..? hm wątpię

izka200289

Dokładnie mało apetycznie wygląda

Maja Markiewicz

fajnie się czyta takie ciekawe artykuły. Warto zapamiętać niektóre informacje.

Maja Markiewicz

fajnie się czyta takie ciekawe artykuły. Warto zapamiętać niektóre informacje.

dreams1

Dania dla mnie wyglądają smakowicie, nie wiem czy dzieci lubią takie typu smakołyki, ale mi one skradły serce Smile

Patula

*blum3*Moje akurat byz tych propozycji nic nie zjadły nie lubia bo juz kiedys próbowałam im dać i nic z tego*man_in_love*

elcia1995

Mmm pysznie wyglądają przekąski, dzieci na pewno byłyby zachwycone i w sumie nie tylko dzieci, bo sama bym coś takiego przekąsiła Smile

elcia1995

Mmm pysznie wyglądają przekąski, dzieci na pewno byłyby zachwycone i w sumie nie tylko dzieci, bo sama bym coś takiego przekąsiła Smile

Beatris20

Ryż super sprawa ale żeby dzieci się na to skusiły to trzeba zmiksować i ładnie podać w formie musu z kuleczkami musowymi z owoców, i świezymi ładnie pokrojonymi owocami, orzechami, w takiej postaci ciężko dziecku będzie uwierzyć że to jest pyszne i warto spróbować.

czeresnie

a dla mnie fajny pomysł!

produkty partnerów