Kinder party – uczta dla malucha

Kinder party – uczta dla malucha

Idealne dziecięce menu. Planując menu na kinder bal wielu rodziców staje przed niełatwym wyborem: ma być zdrowo czy smacznie? Dzieci uwielbiają różnego rodzaju przekąski, które niekoniecznie powinny znaleźć się w diecie młodego człowieka. Z drugiej strony, chcielibyśmy, aby w tak ważnym dla dziecka dniu jak „impreza” z przyjaciółmi, najmłodsi dostali coś, co będzie im smakowało i uatrakcyjni wspólną zabawę. Jest sposób, który pozwoli każdemu rodzicowi połączyć przyjemne z pożytecznym.

Kolorowo i … zdrowo. Zwykłe, nudne kanapki czy tradycyjny obiad, w tak wielkie dziecięce święto nawet nie wchodzą w grę. Dzieci uwielbiają kolorowe, ładnie wyglądające, słodkie potrawy. Planując przyjęcie dla najmłodszych, warto pamiętać o tej zasadzie i przygotować coś zdrowego, a jednocześnie atrakcyjnego. Quesadillas, czyli ryż ze szpinakiem owinięty w chrupiące tortille, to idealna propozycja na przystawkę. Zwłaszcza, że jej przygotowanie zajmie nam jedynie 30 minut. Z kolei na deser idealnie sprawdzi się ryż z rodzynkami gotowany na mleku migdałowym zapiekany z płatkami migdałów, który z pewnością przypadnie do gustu małym gościom. Smakowite połączenie  chrupiących migdałów ze słodkim ryżem, kawałkami jabłek i rodzynkami na pewno zniknie w kilka chwil, nie tylko z dziecięcych talerzy. Jego przyrządzenie zajmie nam również jedyne 30 minut, co pozwoli zaoszczędzić czas na przygotowanie dodatkowych atrakcji dla najmłodszych. Poza tym każdy rodzic będzie miał pewność, że oprócz dobrej zabawy, dzieci będą się zajadały zdrowym posiłkiem.

Samo zdrowie. Ryż plus rodzynki i suszone jabłka to zestaw słodkości i zdrowia w jednym. Ryż nie tylko doda naszym pociechom energii do zabawy, ale przede wszystkim dostarczy im niezbędnych witamin. Będzie również doskonałą propozycja dla dzieci na diecie bezglutenowej. Z kolei jabłka i rodzynki, będą nie tylko smacznym dodatkiem, ale również źródłem cennego błonnika i witamin, które są tak ważne w rozwoju każdego malucha. Z kolei quesadillas pozwoli na sprytne przemycenie zdrowego, bogatego w wartości odżywcze, szpinaku do diety naszego dziecka.

RYŻ Z RODZYNKAMI GOTOWANY NA MLEKU MIGDAŁOWYM ZAPIEKANY Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Czas przygotowania: do 30 min; 2-4 porcje; danie wegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy.

SKŁADNIKIZAPIEKANKA: 400-500 ml mleka migdałowego (można użyć innego mleka roślinnego); 1 torebka Ryżu z jabłkami i rodzynkami z serii Dania Babci Zosi; 50 g migdałów w płatkach; 2-3 łyżki oleju np. lnianego lub rzepakowego; 1-2 łyżki syropu z agawy. KAKAO: 300 ml mleka migdałowego (można użyć innego mleka roślinnego); 2 łyżki kakao; 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej; 2-4 łyżki syropu z agawy.

Przygotowanie potrawy zaczynamy od podgrzania w garnku mleka. Gdy mleko jest gorące, dodajemy ryż i gotujemy ok 20 minut co chwilę mieszając, ponieważ ryż na mleku łatwo się przypala. Gdy ryż się gotuje, rozgrzewamy piekarnik do 180-200 st C. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, a płatki migdałów mieszamy z syropem z agawy i łyżką oleju. Gorący ryż przekładamy do naczynia do zapiekania, całość przykrywamy migdałami i wstawiamy do piekarnika, ale tylko na kilka minut, aż płatki migdałów się zrumienią.

Przez ten czas możemy przygotować kakao. 200 ml mleka migdałowego podgrzewamy w garnuszku. Do pozostałego mleka dodajemy kakao, skrobię ziemniaczaną i syrop z agawy, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, wolnym strumieniem wlewamy do niego mieszankę z kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy 2- 3 minuty. Zapiekankę i kakao podajemy na ciepło.

QUESADILLES

Czas przygotowania – do 30 minut; 2-4 porcje; danie wegetariańskie

SKŁADNIKI: SALSA: 2 średnie pomidory; 1 nieduża czerwona papryka; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 mała czerwona cebula; 1 łyżka oleju; 1/2 soku z limonki lub cytryny; sól. QUESADILLES: 1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi; 4 tortille; 100 g sera mimolet (lub innego ostrego sera ); ew. 1 jajko; sól; pieprz.

Przygotowanie przepysznej quesadilles rozpoczynamy od ugotowania ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ryż jest już gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą. Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się salsą. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Z pomidorów usuwamy skórę i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę również oczyszczamy z nasion. Ponieważ potrawą będą zajadały się dzieci możemy nie dodawać chili, lub po prostu usunąć z niej nasiona. Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawiamy, żeby salsa się przegryzła i nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku  (warto ją przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia).

Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Możemy ewentualnie dodać jedno roztrzepane jajko, żeby farsz się lepiej trzymał. Gotowy farsz rozkładamy na dwa placki tortilli i przykrywamy pozostałymi plackami. Quesadilles przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy tortille się zarumienią z obu stron, kroimy je na trójkąty i podajemy gorące z salsą. Smacznego!

Udostępnij:
0