Face&Look > ZDROWIE > Lekkie burgery na lato - przepis!

Lekkie burgery na lato - przepis!

W ostatnim czasie burgery skradły serca wielu z nas. Mnóstwo restauracji przyciąga zapachem i pomysłem na tę soczystą, konkretną kanapkę. Czy skosztowaliście już burgera z kaszą kuskus? Jeśli nie, koniecznie spróbujecie! Firma Kupiec przygotowała przepis na zdrowego burgera z kaszą kuskus. Brzmi intrygująco i równie ciekawie smakuje. Smacznego!

Hamburger z warzywami i plastrami kuskusu

Składniki

  • 200 g Kaszy Kuskus Kupiec
  • 30 ml wody
  • 30 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • kilka liści rukoli
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Podgrzać w garnku wodę i mleko, następnie wsypać kuskus. Gotować na wolnym ogniu, aż kuskus spęcznieje i odklei się od ścianek garnka. Przełożyć kuskus do blachy, przykryć folią spożywczą, przycisnąć drugą blachą tak, aby kuskus był rozłożony równomiernie. Pozostawić do schłodzenia. W międzyczasie pokroić cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę i upiec na grillu lub patelni grillowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oliwą. Pokroić pomidory w plasterki. Kiedy kuskus będzie dobrze schłodzony pokroić go w duże krążki, a następnie usmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek na złoty kolor. Między dwa krążki kuskusu nałożyć łyżeczkę ketchupu, kilka listków rukoli, cukinię i paprykę.

 

Dodaj komentarz

Komentarze

bozenkaxxj

Takich jeszcze nie jadłam.
Wyglądają apetycznie, kolorowo, warto spróbować.

francesca

Dokładnie, też uważam, że warto spróbować.

bbo

Może być smacznie.

justajustyna

tym razem jakoś mi ten przepis niepodpasował

bst

Muszę wypróbować Smile

weronkaa84

Muszę spróbować koniecznie, zwłaszcza, że kuskus uwielbiam i jem go bardzo często Smile

aewelinaa

Koniecznie musze sprobowac !

wampa

nie podbiły te burgery mojego serca:)

Iwo

Może byc dobre ale wolę mięsny