Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat świąt

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat świąt
Przedstawiamy przepis na aksamitną, bogatą w smaku zupę grzybową, pełną pysznych leśnych grzybów. Zupa idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, oraz jako pyszne danie podczas całych świąt Bożego Narodzenia.  Można ją podać z uszkami, grzankami czy pieczywem albo serwować bez dodatków na przykład w filiżankach. 
 
Składniki: 
40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz 
śmietana kremówka (opcjonalnie)
pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować. 
W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszkić.
Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody. 
Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie)
Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko
Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut. 
Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami. 
Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku. 
 
Szef Kuchni Devaldano radzi: 
 
Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań.  Gotowe! Smacznego! 


fot. materiały prasowe

 
 
Udostępnij:
0