Face&Look > MODA > PORADY > Muffinki z bananami i kaszą. Wypróbuj przepis na zdrowy deser!

Muffinki z bananami i kaszą. Wypróbuj przepis na zdrowy deser!

Puszyste, wilgotne i pachnące muffinki z bananami i pełnoziarnistą kaszką jaglaną. Świetny deser dla dorosłych i sposób na wspólne wypieki z dziećmi.

 
Bardzo proste w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i wspaniałe w smaku – takie właśnie są muffinki z bananami z poniższego przepisu. Ich wilgotna i mięciutka konsystencja sprawia, że rozpływają się w ustach, a kuszący aromat i słodki smak podbijają podniebienia dzieci i dorosłych. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do foremek, piec ok. 20 minut i już można cieszyć się pysznymi muffinkami. Do dzieła!
 
Składniki:
 
2 dojrzałe banany
1 szklanka mleka 
½ szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mąki 
¾ szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
7 łyżek miodu
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
 
Suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, w drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre. Banany rozgnieść ręką lub widelcem, dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać. Połączyć zawartość obu misek i mieszać łyżką do powstania niezbyt gęstego ciasta z grudkami. Na blaszce ułożyć silikonowe foremki i każdą napełnić ciastem do ok 2/3 wysokości. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć blaszkę z muffinkami zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec w termoobiegu ok 20 – 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić, wyciągnąć z foremek, dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem i… zajadać ze smakiem! 
 
Ciasto na muffinki można wzbogacić ulubionymi bakaliami lub czekoladą. Do pieczenia można wykorzystać również papilotki i blachę z wgłębieniami do muffin. Więcej pyszności dla dzieci na holle.pl

fot. Pixabay/materiały prasowe

 

Dodaj komentarz

Komentarze

OLIWIA25

Przepis do wypróowania.

finezja

Coś idealnego dla moich pociech.Potem wspólne dekorowanie które uwielbiamy rodzinnie Smile