Na wielkanocnym stole musi być babka. Wypróbuj przepis

Na wielkanocnym stole musi być babka. Wypróbuj przepis

Wielkanoc to czas, w którym nasze domy wypełnione są świąteczną atmosferą bliskości, pierwszym wiosennym słońcem i zapachem świeżych kwiatów. Tradycyjne malowanie pisanek czy przygotowywanie wielkanocnego koszyczka sprawiają, że czas oczekiwania staje się bardzo ekscytujący. Całości towarzyszy wspólne gotowanie świątecznych potraw, które jednoczy domowników.

 

Przepis na wielkanocną babkę

Ciasto:

  • 300 g mąki (np. Mąki Luksusowej z Młyna Jaczkowice)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 5-10 kropli aromatu waniliowego 
  • 125 ml   śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie PPutrzeć z cukrem, dodać żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie ubić białka. Połączyć składniki. Masę umieścić z formie babkowej (średnica 24 cm) wysmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką.

Pieczenie:

Piec około 45 min w piekarniku ustawionym na 180°C


Źródło materiały prasowe Młyn Jaczkowice

Udostępnij:
0