Nawet zdrowe produkty przygotowane w niewłaściwy sposób tracą watrości odżywcze

Nawet zdrowe produkty przygotowane w niewłaściwy sposób tracą watrości odżywcze

FASOLA. To warzywo jest doskonałym źródłem cennego dla naszego zdrowia białka oraz błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego. Zawiera ona niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie jest bardzo sycąca, dlatego warto polecić ją osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów bez głodówki. Aby móc w pełni wykorzystać jej właściwości, należy spożywać ją w postaci nieprzetworzonej. W fasoli w puszkach często znajduje się duża ilość BPA – związku chemicznego, który może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przyczyniając się do powstania chorób serca, a nawet nowotworów. O wiele bezpieczniej przygotować świeże ziarna samodzielnie.

JABŁKA to zdrowa i smaczna przekąska. Ten słodki i soczysty owoc to idealne źródło błonnika, które zaspokaja jednocześnie głód i pragnienie. Wiele osób zapomina jednak, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce tego owocu. Obierając owoc, pozbywamy się sporych ilości witaminy A i C, a także wapnia, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Warto pamiętać, że jabłka najlepiej oddziałują na nasz organizm, kiedy są w pełni dojrzałe. Dostarczają nam wtedy największych ilości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

BROKUŁ. Jest kolejnym prduktem, który przyrządzony w niewłaściwy sposób traci na wartości. Najlepiej byłoby oczywiście, gdybyśmy jedli go na surowo, jednak w takiej formie niekoniecznie dobrze komponuje się z obiadem. Największy błąd związany z przyrządzaniem brokułów polega na zbyt długim gotowaniu. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy go w parowarze czy w wodzie, zbyt długa ekspozycja na wysoką temperaturę sprawia, że znacznie zmniejsza się ilość zawartych w nich witamin i mikroelementów. Aby nie zaszkodzić jego właściwościom, należy wyjąć go, kiedy tylko łodygi odrobinę zmiękną, a kolor delikatnie pojaśnieje.

CZOSNEK to nie tylko cenna przyprawa, ale jeden z najbardziej powszechnych naturalnych leków – w jego niewielkich ząbkach znajdziemy prawdziwe zatrzęsienie leczniczych substancji – flawonoidów, aminokwasów, witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Wszystkie te zalety możemy jednak znacznie ograniczyć kilkoma ruchami. Okazuje się bowiem, że krojenie czosnku redukuje w pewnym stopniu stężenie tych związków. Zanim wykorzystamy czosnek należy go zatem zmiażdżyć, a następnie odstawić na kilka minut.

Udostępnij:
0