Nudny obiad? Nigdy więcej!

Nudny obiad? Nigdy więcej!

Jak często nasze dzieci zadają pytanie: ”Mamo, co dzisiaj na obiad? A po otrzymaniu odpowiedzi pada z ich strony znajome: „Znowu to co zawsze?”. Nawet najlepsza potrawa jedzona zbyt często może znudzić się dorosłemu, a co dopiero dzieciom. Dlatego warto puścić wodze fantazji i stworzyć obiad, którego wcześniej nigdy nie podawaliśmy. Warzywa to idealna baza do wszelkich dań, a ich umiejętne skomponowanie stwarza wiele możliwości do przygotowania  pysznych oraz zdrowych potraw. Zupa cebulowa z serii Dania Babci Zosi, o kremowej konsystencji podawana z grzankami to doskonała propozycja na pierwsze danie, zupy innej od wszystkich. Ryż w zestawieniu z pomidorami i papryką – tej samej serii – może być podstawą do stworzenia dwóch propozycji pysznego dania  głównego. Pierwsza to pomidory faszerowane ryżem z chrupiącą skórką i delikatnie roztopionym ostrym serem, z dodatkiem oliwy. Pieprz i sól podkreślą pikantność sera. To wyjątkowa propozycja dla każdego łasucha. Równie interesującą opcją na obiad jest ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią. Kurkuma, cebulka, czosnek, ostra papryka to niezwykle aromatyczna mieszanka. Lekko upieczona dynia z delikatnym ryżem zagwarantują niezapomniane doznania kulinarne.

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI + POMIDORY FASZEROWANE RYŻEM. Czas przygotowania – ok 1 godziny; 4 porcje; danie wegetariańskie.

Składniki 1 danie: 1 opakowanie zupy cebulowej z serii Dania Babci Zosi; 2-3 kromki chleba.

Składniki 2 danie: 1 torebka ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi; 8 średnich pomidorów; 50-60 g tartego, ostrego sera; sól; pieprz; olej.

PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ryż możemy ugotować dzień wcześniej). W trakcie, gdy ryż się gotuje myjemy dokładnie pomidory. Odcinamy „czapeczkę” z góry każdego pomidora i łyżeczką wydrążamy środek wyjmując całe gniazdo nasienne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Gdy ryż będzie gotowy odcedzamy go na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Ryż przekładamy do miski, dodajemy połowę sera, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych pomidorów. Warzywa układamy w foremce wysmarowanej olejem. Każdy pomidor posypujemy pozostałym serem, przykrywamy czapeczkami, skrapiamy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (pomidory również możemy przygotować wcześniej i przechować je w lodówce). Pieczemy ok. 20-30 minut, do momentu, aż pomidory się zrumienią. Przez ten czas możemy przygotować zupę i grzanki. Zupę cebulową z serii Dania Babci Zosi przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zupa się gotuje, możemy przygotować grzanki. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę chleb i  smażymy, aż się zarumieni. Gdy zupa jest gotowa, miksujemy ją i od razu podajemy gorącą z grzankami. Z kolei na drugie danie podajemy soczyste i zapiekane pomidory.

RYŻ W MLEKU KOKOSOWEYM Z PIECZONA DYNIĄ. Czas przygotowania – ok 1 godziny; 4 porcje; danie wegańskie, bezglutenowe.

Dynia: 1 kg dyni, waga liczona ze skórą; 2-3 łyżki oleju; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; duża szczypta soli.

Ryż: 1 opakowanie ryżu z pomidorami i papryka z serii Dania Babci Zosi; 2-3 łyżki oleju; 1 cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka kuminu (kminu włoskiego); 1 łyżeczka słodkiej papryki; szczypta ostrej; szczypta soli; 1 puszka mleka kokosowego.

Dodatki: garść liści świeżej kolendry; posiekane świeże chili.

PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie potrawy zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 st C. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę, po czym wykładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy olej, pokrojone papryki i sól. Wszystko mieszamy tak, aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut. Następnie przygotowujemy ryż, który będzie się gotował ok 20 minut, dlatego warto zacząć go przyrządzać, gdy dynia będzie już na wpół upieczona. W garnku o grubym dnie, lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę, smażymy 2 minuty, dodajemy czosnek, przyprawy i smażymy wszystko jeszcze przez minutę. Jeżeli nie mamy dostępu do przypraw wymienionych w przepisie, możemy użyć sprawdzonej mieszanki curry. Dodajemy całe opakowanie ryżu z pomidorami i papryką, smażymy jeszcze ok 2 minuty tak by cały ryż pokrył się tłuszczem i przyprawami. Dodajemy mleko koksowe i mieszamy. Do puszki po mleku nalewamy wodę, wlewamy ją do ryżu i mieszamy. Ryż gotujemy na małym ogniu co kilka minut mieszając, ponieważ ryż może się łatwo przypalić. Jeżeli sos za szybko odparuje można dolać jeszcze trochę wody. Ryż z dynią podajemy prosto z pieca, całość posypujemy posiekaną kolendrą i chili.

Życzymy smacznego ! 🙂

Udostępnij:
0