Październik miesiącem zdrowych zup

Październik miesiącem zdrowych zup

 

Historia stara jak świat

Zupy jadali już nasi praprzodkowie. Ich metody przygotowywania odbiegały jednak nieco od  naszych – gotowano je w wydrążonych kamieniach i muszlach. Jednak gdy 5000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie wymyślono garnek, przygotowanie zup stało się dużo prostsze
i przyjemniejsze. Początkowo w tej potrawie zasmakowali mieszkańcy Bliskiego Wschodu,
a następnie obywatele antycznej Grecji
i starożytnego Rzymu. Ci ostatni rozpropagowali ją w całej Europie.

Nie wiadomo, kiedy dokładnie zupa dotarła nad Wisłę, ale obecnie jest bardzo ważnym elementem naszej rodzimej kuchni. Jak podają dane z 2013 roku, Polacy zjadają rocznie aż 3,8 miliarda litrów zup, co daje aż 103 litry na osobę.

Danie idealne

Zupy są doskonałym daniem dla wszystkich, bez względu na wiek, dlatego warto wkomponować je w każdy jadłospis. Posiłek ten jest zbilansowany i co ważne, jeśli nie dodamy do niego wysokoprocentowej śmietany, może być niskokaloryczny.  Co więcej, zupy pomagają zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na płyny, a także dostarczają dzienną dawkę porcji warzyw, zalecanej przez lekarzy i dietetyków.

Tym wszystkim, którzy lubią eksperymentować ze smakiem, polecamy portal foodpanda.pl, gdzie znaleźć można zupy serwowane przez najlepsze restauracje w naszej okolicy – zarówno kuchni polskiej, jak i kuchni bardziej egzotycznych, np. tajskiej. Zaskocz męża, chłopaka czy rodzinę i zamów pyszną zupę, której nie mieli okazji jeszcze spróbować. Warto jeść zupy – nie tylko w październiku, ale przez cały rok!

5 rad od foodpandy dlaczego warto jeść zupy:

·      Zupa jest sposobem, aby jeść więcej warzyw i dostarczyć organizmowi płynów

·      Zupa jest źródłem cennych składników odżywczych

·      Zupa nie tuczy, ale daje uczucie sytości

·      Zupa sprawia, że jemy mniej kalorycznie

·      Zupa pomaga kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe

Udostępnij:
0