Przepis na wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
Składniki:
– 12 pieczarek
– 1 paczka Frankfurterek marki Berger
– 50 g żółtego sera
– ¼ czerwonej papryki
– 1 średnia cebula
– świeży tymianek
– olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki się zmniejszą.
Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.
fot. materiały prasowe/Orchidea Creative Group