Face&Look > ZDROWIE > DIETA > Podjadaj zdrowo: pomysły na kanapki bez pieczywa

Podjadaj zdrowo: pomysły na kanapki bez pieczywa

Pracując w domu znacznie częściej podjadamy i zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu czegoś smakowitego. Wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj propozycje na przekąski bez pieczywa.

 

Kanapki bez pieczywa to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. – Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka, np. szynkę wieprzową gotowaną lub Kurpiowskie Specjały. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Aby ułatwić sobie przygotowanie kanapek można sięgnąć po gotowe wędliny w plastrach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Kanapka z cykorii z szynką i cytrynowym sosem

Składniki:

  • szynka (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol) ok. 250 g
  • groszek konserwowy – 1 puszka
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ser żółty 150 g
  • sos wiosenny

Sos wiosenny  składniki:

  • sok z jednej cytryny
  • olej 50 ml
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek – 1 garść
  • sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.

Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 100 g schabu (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
  • 100 g młodego szpinaku
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • oliwa z oliwek
  • szynka gotowana w plastrach (np. ZM Pekpol) – tyle plastrów, ile roladek
  • sałata strzępiasta
  • pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia. Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki.

fot. ZM Pekpol, 123rf


Spędzasz dużo czasu w domu? Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D3, zajrzyj do sklepu faceandlook.com

Noble Health, witamina D w żelkach, cena 39,99 zł/60 szt.

 

 

 

Dodaj komentarz