Podjadaj zdrowo: pomysły na kanapki bez pieczywa

Podjadaj zdrowo: pomysły na kanapki bez pieczywa

Kanapki bez pieczywa to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. – Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka, np. szynkę wieprzową gotowaną lub Kurpiowskie Specjały. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Aby ułatwić sobie przygotowanie kanapek można sięgnąć po gotowe wędliny w plastrach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Kanapka z cykorii z szynką i cytrynowym sosem

Składniki:

  • szynka (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol) ok. 250 g
  • groszek konserwowy – 1 puszka
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ser żółty 150 g
  • sos wiosenny

Sos wiosenny  składniki:

  • sok z jednej cytryny
  • olej 50 ml
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek – 1 garść
  • sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.

Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 100 g schabu (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
  • 100 g młodego szpinaku
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • oliwa z oliwek
  • szynka gotowana w plastrach (np. ZM Pekpol) – tyle plastrów, ile roladek
  • sałata strzępiasta
  • pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posmarować oliwą i posypać ziołami. Cukinię usmażyć na patelni grillowej do zarumienienia. Na cukinię położyć liść sałaty, plasterek szynki i posypać pieprzem lub ziołami, do środka włożyć natkę pietruszki, ciasno zawinąć. W środek roladki wbić wykałaczkę i nadziać na nią roladkę. W ten sam sposób przygotować wszystkie roladki.

fot. ZM Pekpol, 123rf


Spędzasz dużo czasu w domu? Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D3, zajrzyj do sklepu faceandlook.com

Noble Health, witamina D w żelkach, cena 39,99 zł/60 szt.

 

 

 

Udostępnij:
0