Przekąski na Sylwestra. Wypróbuj 3 przepisy

Przekąski na Sylwestra. Wypróbuj 3 przepisy

Sylwestrowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby było w czym wybierać. Świetnie sprawdzą się przekąski na zimno, które wystarczy postawić na stole i nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Najlepiej zorganizować poczęstunek w formie szwedzkiego stołu. To rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera przekąski, na które ma ochotę. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się mięsne przegryzki – są sycące i dodają energii.

– Zamiast klasycznych koreczków warto przygotować efektowne żaglówki z salami, serem pleśniowym i oliwkami. Wyróżnią się oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także mini kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną ZM Pekpol. A jeśli mamy naprawdę niewiele czasu na przyrządzenie przekąsek, możemy zaserwować klasyczny talerz z różnymi rodzajami wędlin – jest łatwy i szybki w przygotowaniu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Żaglówki z salami

Składniki:

  • salami mix w plastrach ZM Pekpol
  • bagietka
  • czarne oliwki
  • ser pleśniowy
  • serek do smarowania

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami  tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki.

Koktajlowy półmisek wędlin z dodatkami

Składniki:

  • salami mix w plastrach ZM Pekpol
  • polędwica sopocka ZM Pekpol
  • boczek w plastrach ZM Pekpol  
  • jajka gotowane na twardo
  • gruszki
  • brzoskwinie
  • suszone śliwki
  • ser pleśniowy
  • oliwki
  • papryczki chili

Przygotowanie: 

Stworzyć kompozycję wędlin z dodatkami. Ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki brzoskwiń i suszone śliwki zawinąć w plastry salami, polędwicy, boczku i szynki (wcześniej np. boczek można podsmażyć na patelni do zarumienienia i podać na ciepło). Całość wyłożyć na półmisek i dodać według uznania inne dodatki takie jak ser pleśniowy, oliwki i papryczki chili.

Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną

Składniki:

  • 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione dodatki do kanapek
  • oliwki
  • rukola
  • marynowana papryka peperoni
  • jajko
  • papryka
  • pomidory
  • ser
  • bazylia
  • szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • sałata

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

fot. materiały prasowe


Na udane zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Mincer Pharma, intensywnie nawilżający krem na dzień z linii Vita C Infusion dający zastrzyk energii skórze. Cena 38,49 zł

Udostępnij:
0