Face&Look > ZDROWIE > DIETA > Przepis na aromatyczną pastę z buraków i pestek dyni

Przepis na aromatyczną pastę z buraków i pestek dyni

Aromatyczna pasta z buraków i pestek dyni to naturalnie smaczna propozycja dla małych i dużych smakoszy zdrowej kuchni.

 

Pyszna pasta buraczana z pestkami dyni to świetna propozycja, która wzbogaci codzienne menu dorosłych oraz dzieci. Pasta doskonale komponuje się z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Można ją serwować na zimno i ciepło. Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni.

Składniki:

  • 300g buraków
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • Majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.  Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego

Więcej o zdrowej diecie małych smakoszy na Holle.pl

fot. materiały prasowe


Po produkty z kategorii zdrowa dieta zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Noble Health, niskokaloryczny koktajl porzeczkowy. Cena 40,79 zł

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Natalia Brz

Pasta na pewno pyszna. Od pewnego czasu eksperymentuję w kuchni z podobnymi produktami na śniadanie oraz na kolację ( znudziły mi się typowe kanapki z serem oraz owsianka). Zwykle z dobrym wynikiem, Ostatnio robiłam domowy hummus.Był smaczniejszy od tego ze sklepu, poza tym zdrowszyPastę na pewno przyrządzę, szczegolnie ze lubię buraki. Wydsaje mi sie, ze powinna pasować zarówno solo jak rownież do innych dodatków. Dobrze będzie komponowała się z takimi paróweczkami: https://tarczynski.pl/produkt/parowkowa-z-szynki .