Przepis na świąteczny chleb ze śliwkami

Przepis na świąteczny chleb ze śliwkami

Świąteczny chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami

Składniki: (na jeden bochenek)

Dokarmienie zakwasu:

  • 40 g starteru zakwasu z lodówki („uśpionego”)
  • 80 g wody
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 40 g mąki pszennej chlebowej typ 750

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 12 g soli
  • 160 g aktywnego dokarmionego zakwasu (patrz wyżej)
  • 280 ml wody
  • 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu
  • 100 g suszonych śliwek Soft Bakal
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego Bakal, prażonego
  • 1 łyżka orzechów włoskich Bakal, prażonych
  • 1 łyżka orzechów laskowych Bakal, prażonych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka mielonego kminku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki słonecznika do posypania Bakal Naturalnie
  • odrobina masła/oliwy z oliwek i mąki pełnoziarnistej do przygotowania keksówki

Przygotowanie:

Dokarmienie zakwasu: uśpiony zakwas z lodówki wymieszać z wodą i mąkami w wysokim naczyniu. Nakryć folią spożywczą, ponakłuwać i pozostawić, aż zakwas co najmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Czas będzie się różnić w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu i mocy Waszego zakwasu. U mnie trwało to około 6 godzin.

Ciasto: Odważyć 160 g dokarmionego aktywnego zakwasu. Pozostałe 40 g schować ponownie do lodówki- posłuży do kolejnego pieczenia chleba. Odważony zakwas wymieszać z wodą i syropem trzcinowym, następnie dodać wszystkie mąki, ziarna, przyprawy i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Całość dokładnie wymieszać dłonią (ciasto będzie klejące i gęste). Umyć dłonie i wilgotnymi przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 10×20 cm (lub nieco większej) wysmarowanej masłem/oliwą i dokładnie obsypanej mąką pełnoziarnistą. Wierzch wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką, posypać dodatkowym nieprażonym słonecznikiem (2 łyżki). Keksówkę z ciastem pozostawić do wyrastania na kilka godzin, aż chleb urośnie po same brzegi formy (potrwa to 6-10 godzin, w zależności od temperatury i mocy zakwasu).

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 45 minut do mocnego zarumienienia. Pierwsze 20 minut należy piec w zaparowanym piekarniku, umieszczając obok chleba, np. blaszkę z gorącą wodą. Gdyby chleb w końcowej fazie pieczenia za mocno się przypiekał, można na ostatnie 10 minut nakryć keksówkę kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu od razu ostrożnie wyjąć chleb z formy i przenieść na kratkę w celu odparowania. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

fot. materiały prasowe


Na udane zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Mincer Pharma, intensywnie nawilżający krem na dzień z linii Vita C Infusion dający zastrzyk energii skórze. Cena 38,49 zł

Udostępnij:
0