Face&Look > ZDROWIE > DIETA > Przepis na zdrowe, jednoporcjowe ciasto - trzy pomysły

Przepis na zdrowe, jednoporcjowe ciasto - trzy pomysły

Przygotowałam dla Was kolejny zbiór zdrowych, dietetycznych przepisów, które możecie wkomponować w swoje menu! To kolejny zbiór deserów, ale tym razem postanowiłam wybrać dla ciasta jedno- (ewentualnie dwu) porcjowe, które bez najmniejszych wyrzutów sumienia zjesz „na raz”. Doskonale wiem, że z tymi deserami jest niemały problem… Jak tylko pachnie ciastem w całym domu, to ciężko zjeść jeden kawałek, a obok reszty przejść obojętnie.

Ciasta jednoporcjowe rozwiązują ten problem! Nie dość, że są pyszne, wykonasz je w ekspresowym tempie, to jeszcze w całości mają naprawdę niewiele kalorii.

SERNIK MANGO

SKŁADNIKI:

• 65g jogurtu naturalnego bez laktozy

• 35g jogurtu naturalnego Skyr

• 20g ksylitolu

• 60g mleczka kokosowego light

• 60g sera ricotta

• 50g pulpy z mango

• 3g syropu klonowego

• 8g żelatyny

• 15g wody

• 20g herbatników

• 2g żelatyny

• 10g wody

• 50g pulpy

 

Na dnie tortownicy wyłóż herbatniki. W dużej misce wymieszaj jogurty, mleczko, słodzik, pulpę mango, serek i syrop klonowy. Dodaj żelatynę, rozpuszczoną w 50g ciepłej wody. Masę przelej delikatnie na herbatniki i odstaw do lodówki na co najmniej 2h. Po tym czasie, pozostałą część pulpy dokładnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i wylej na sernik. Odstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.

 

Całość: 387 kcal | 21.8g białka | 13.6g tłuszczów | 44.2g węglowodanów

 

TIRAMISU

SKŁADNIKI:

• 40g okrągłych biszkoptów

• 150g jogurtu naturalnego Skyr

• 150g jogurtu wanilionego Skyr

• espresso

• 15g syropu amaretto

• 5g gorzkiego kakao

• słodzik wedle uznania

 

Przygotuj espresso. Wymieszaj je ze słodzikiem i syropem amaretto. W kawie zamocz 6 biszkoptów i przełóż do pojemnika. Na nie wyłóż połowę wymieszanych ze sobą jogurtów. Znów 6 biszkoptów i znów jogurty. Całość posyp kakao. Odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Całość: 420 kcal | 30.1g białka | 3.8g tłuszczów | 66.6g węglowodanów

 

RAFAELLO

SKŁADNIKI:

• 45g herbatników

• 200g mleka sojowego bez cukru

• 20g budyniu waniliowego bez cukru

• 150g jogurtu naturalnego Skyr

• 30g mascarpone

• 5g wiórek kokosa

• 5g żelatyny

• dowolny słodzik do smaku

 

W pierwszej kolejności, przygotuj budyń na mleku. Dodaj wybrany słodzik, wedle swoich preferencji. Gdy budyń wystygnie, zmiksuj go z jogurtem i mascarpone. Dodaję po 1 łyżce, cały czas miksując, żeby nie powstały grudki. Na sam koniec dodaj żelatynę, rozpuszczoną w łyżce wody i całość dokładnie wymieszaj. W pojemniku wyłóż warstwę herbatników, na to masę, znów herbatniki i znów masę. Całość posyp kokosem i odstaw do lodówki - co najmniej na 3h.

 

Całość: 534 kcal | 27.1g białka | 22.9g tłuszczów | 54.4g węglowodanów

 

 

Autor: 
Roksana Środa

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.