Miłośnikom ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską, a dla smakoszy burgerów mamy sposób na burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską.
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
4-6 porcji
Czas przygotowania 30 minut
Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 2 większe ząbki czosnku
• 1/2 szklanki nerkowców
• 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
• 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
• 1/2 łyżeczki wędzonej soli
• świeżo mielony pieprz czarny do smaku
• szczypta chilli do smaku
• łyżka sosu sojowego
• 3-4 łyżki masła klarowanego
• bułka tarta (najlepiej orkiszowa)
Do podania:
• liście sałaty
• rukiew wodna/kolendra
• soczysty pomidor
• rzodkiewki
• ogórek zielony
• koperek
• jogurt naturalny roślinny
• chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
• bułki orkiszowe okrągłe
Przygotowanie:
Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym. Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!
Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską
5 porcji
Czas przygotowania 10 minut + czas marynowania 1 godzina
Składniki:
• 1/2 szklanki sosu sojowego
• 1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka startego czosnku
• 3 łyżki startego imbiru
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1/2 łyżki płatków chilli
• 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
• 20 śliwek kalifornijskich
• 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sos:
• 4 śliwki kalifornijskie
• 2 łyżki masła orzechowego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
• 1/2 szklaki wody
• 1 łyżka płatków chili
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy
Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.
Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.
fot. materiały prasowe