Face&Look > ZDROWIE > DIETA > Przywitaj wiosnę nowym menu. Zupa krem paprykowo-pomidorowy

Przywitaj wiosnę nowym menu. Zupa krem paprykowo-pomidorowy

Zupa to w Polsce często wybierane danie obiadowe lub składowa głównego posiłku. W wersji krem będzie stanowiła nie tylko smaczną, ale i pożywną propozycję, uzupełniającą energię na resztę dnia. 

 

Składniki (3-4 porcje):

3 duże czerwone papryki
1 puszka pomidorów pokrojonych Happy Frucht
2 średnie cebule
4 duże ząbki czosnku
4 łyżki oleju Rapso + do skropienia grzanek
pieprz zielony Beach Flower
parmezan
pieczywo na grzanki
sól, pieprz
ew. pietruszka lub bazylia (świeże)
 

Wykonanie:

 
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
2. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju Rapso, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Często mieszamy, aż do czasu ich zeszklenia. 
3. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy na patelnię i całość często mieszając smażymy ok. 5 minut.
4. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy kilka minut
5. Przy użyciu blendera miksujemy zawartość garnka na krem, doprawiamy do smaku i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury.
6. Kromki chleba lekko opiekamy, skrapiamy olejem Rapso, posypujemy parmezanem oraz pieprzem zielonym Beach Flower.
7. Zupę nalewamy do talerzy i ozdób według własnych upodobań. Podajemy z ciepłymi grzankami.
fot. materiały prasowe
 
 

Dodaj komentarz

Komentarze

JULA7

Czuję się zainspirowana. Przepis prosty, składniki lubiane przez moją rodzinę... Będzie pysznie, dziękuję Smile

Maria Anna Glapka

Fajny przepis

OLIWIA25

Nie przepadam za papryka.

Agaagaja

Ciekawy przepis warto go wykorzystać.

Malinka23

ciekawy przepis Biggrin

bozenkaxxj

Ciekawy, prosty przepis Smile

finezja

Uwielbiam takie smaki.Papryka pod każdą postacią-wybornie Smile