Pyszna jak zawsze, zdrowa jak ta! Dziś obchodzimy dzień pizzy!

Pyszna jak zawsze, zdrowa jak ta! Dziś obchodzimy dzień pizzy!

Ważna jest podstawa 

Jeśli chcemy zjeść pizzę, która ma jak najmniej kalorii, stawiajmy na typowo włoską pizzę na cienkim cieście, im mniejsza jego grubość, tym mniej kalorii zawiera każdy jej kawałek. Warto wybierać takie miejsca, gdzie możemy zdecydować o rodzaju spodu, jaki będzie wykorzystany w naszym posiłku. Jeśli należysz do zwolenników grubego, mieciutkiego ciasta, spróbuj przygotować pizzę w domu. Wtedy można pokusić się o wykorzystanie dodatku mąki pszennej razowej, co zwiększy zawartość błonnika, składników mineralnych i witamin w każdej porcji. W prawdziwym, włoskim przepisie ciasto należy wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia nawet na kilkanaście godzin przed jego wykorzystaniem. W domowym przepisie na szczęście wystarczy pozostawić wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na tyle, by wyrosło (ok. 40 min). Dobrze wyrobione nie powinno przyklejać się do palców, a placek nie powinien kurczyć się przy jego rozciąganiu.

Wymień składniki na dobre

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto, ale odpowiednio dobrane składniki czynią z niej jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. W zależności od tego, co się na niej znajdzie możemy dowolnie zmieniać jej charakter i bawić się smakiem.  — Aby pizza była nie tylko smacznym, ale również zbilansowanym posiłkiem powinniśmy zadbać o sos, a ponadto do jej przygotowania wykorzystać jak największe ilości warzyw. Sos przygotujmy na bazie świeżych pomidorów czy passatty. Nie może w nim zabraknąć siekanych ziół i czosnkuradzi Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”
Pizza w wersji fit powinna być bogata w warzywa, które zadbają także o wizualną stronę dania – czerwona papryka, cebula, brokuły, kukurydza, fasola czy szpinak sprawią, że pizza będzie wartościowym i kuszącym wzrok posiłkiem. Warzywa można dodać nie tylko przed włożeniem pizzy do pieca, ale także na koniec. Pizza świetnie smakuje z dodatkiem rukoli czy świeżych pomidorów. Jako pozostałe składniki wybierajmy chudą szynkę czy pierś z kurczaka. Oszczędnie dodawajmy sera decydując się na mniej tłuste gatunki jak np. mozarella. Tradycyjna włoska pizza nigdy nie jest podawana z sosem – możemy na niej znaleźć jedynie kilka kropel oliwy z oliwek.  — Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z sosu czosnkowego, przygotujmy go na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy wycisnąć świeży czosnek i doprawić koperkiem lub innymi ziołami — podpowiada Katarzyna Zadka

Nie zapomnij się podzielić

Pizza to danie serwowane w kawałkach. Sama forma jego podania wskazuje, że warto się nim dzielić! Tym sposobem nie zjemy całej samodzielnie. Ponadto aby uniknąć klasycznego przejedzenia pizzą jedzmy ją z surówką ze świeżych warzyw. Warzywa spowodują, że wcześniej poczujemy sytość, a kaloryczność całego posiłku będzie mniejsza. Pizza to też dobra okazja do wspólnego gotowania. Wyrabianie ciasta czy dekorowanie pizzy według swoich upodobań przyniesie wiele frajdy zarówno dzieciom jak i dorosłym. 


źródło newsroom tv

fot. pxhere

 
Udostępnij:
0