Face&Look > MODA > PORADY > DIETA > FITNESS > Pyszna jak zawsze, zdrowa jak ta! Dziś obchodzimy dzień pizzy!

Pyszna jak zawsze, zdrowa jak ta! Dziś obchodzimy dzień pizzy!

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, jednej z najbardziej lubianych potraw przez dzieci, młodzież i dorosłych, ale zaliczanej do fast foodów. Mimo swojego zachęcającego wyglądu i smaku nie należy do dań niskokalorycznych. Niestety, ulegając pokusie żółtego sera i pomidorowego aromatu, często się nią przejadamy.
 

Ważna jest podstawa 

Jeśli chcemy zjeść pizzę, która ma jak najmniej kalorii, stawiajmy na typowo włoską pizzę na cienkim cieście, im mniejsza jego grubość, tym mniej kalorii zawiera każdy jej kawałek. Warto wybierać takie miejsca, gdzie możemy zdecydować o rodzaju spodu, jaki będzie wykorzystany w naszym posiłku. Jeśli należysz do zwolenników grubego, mieciutkiego ciasta, spróbuj przygotować pizzę w domu. Wtedy można pokusić się o wykorzystanie dodatku mąki pszennej razowej, co zwiększy zawartość błonnika, składników mineralnych i witamin w każdej porcji. W prawdziwym, włoskim przepisie ciasto należy wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia nawet na kilkanaście godzin przed jego wykorzystaniem. W domowym przepisie na szczęście wystarczy pozostawić wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na tyle, by wyrosło (ok. 40 min). Dobrze wyrobione nie powinno przyklejać się do palców, a placek nie powinien kurczyć się przy jego rozciąganiu.

Wymień składniki na dobre

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto, ale odpowiednio dobrane składniki czynią z niej jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. W zależności od tego, co się na niej znajdzie możemy dowolnie zmieniać jej charakter i bawić się smakiem.  — Aby pizza była nie tylko smacznym, ale również zbilansowanym posiłkiem powinniśmy zadbać o sos, a ponadto do jej przygotowania wykorzystać jak największe ilości warzyw. Sos przygotujmy na bazie świeżych pomidorów czy passatty. Nie może w nim zabraknąć siekanych ziół i czosnkuradzi Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”
Pizza w wersji fit powinna być bogata w warzywa, które zadbają także o wizualną stronę dania – czerwona papryka, cebula, brokuły, kukurydza, fasola czy szpinak sprawią, że pizza będzie wartościowym i kuszącym wzrok posiłkiem. Warzywa można dodać nie tylko przed włożeniem pizzy do pieca, ale także na koniec. Pizza świetnie smakuje z dodatkiem rukoli czy świeżych pomidorów. Jako pozostałe składniki wybierajmy chudą szynkę czy pierś z kurczaka. Oszczędnie dodawajmy sera decydując się na mniej tłuste gatunki jak np. mozarella. Tradycyjna włoska pizza nigdy nie jest podawana z sosem – możemy na niej znaleźć jedynie kilka kropel oliwy z oliwek.  — Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z sosu czosnkowego, przygotujmy go na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy wycisnąć świeży czosnek i doprawić koperkiem lub innymi ziołami — podpowiada Katarzyna Zadka

Nie zapomnij się podzielić

Pizza to danie serwowane w kawałkach. Sama forma jego podania wskazuje, że warto się nim dzielić! Tym sposobem nie zjemy całej samodzielnie. Ponadto aby uniknąć klasycznego przejedzenia pizzą jedzmy ją z surówką ze świeżych warzyw. Warzywa spowodują, że wcześniej poczujemy sytość, a kaloryczność całego posiłku będzie mniejsza. Pizza to też dobra okazja do wspólnego gotowania. Wyrabianie ciasta czy dekorowanie pizzy według swoich upodobań przyniesie wiele frajdy zarówno dzieciom jak i dorosłym. 

źródło newsroom tv

fot. pxhere

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Iwo

Pizza to dobra alternatywa kiedy nie chce sie przygotowywac jedzenia dobrze że mozna zamawiać i szybka dostawa 

sisi13

Od czasu do czasu lubię zjeść pizzę. Zdarza mi się robić w domu.

finezja

Bardzo lubię.Możliwość dodatków które można skomponować wedle upodobań smakowych jest tu fajnym atutem.

kylaina

Ja coraz częściej robię sama w domu, prawdziwe misz masz Wink

Cameleonka

Dobra pizza nie jest zła Biggrin no chyba że... czekoladowa, a właśnie taką widziałam... Shok

Kotik

Czekoladowa pizza? To musi być osobliwe doznanie...

maybe92

Ja też widziałam, że jest już dostępna, ale choć jestem wielką fanką i czekolady, i pizzy, to to połączenie jakoś mi się nie widzi Biggrin

maybe92

Co ta pizza ma w sobie, że nie sposób jej się oprzeć Biggrin

Agnieszka Niwińska

Lubię pizzę Smile I staram się wybierać jak najzdrowszą Wink